Problem z kartą graficzną

Hej mam problem z Karta Graficzną ponieważ kiedy podłączyłem karte graficzna do komputera to komputer tej karty nie wykrył próbowałem zainstalować sterowniki do karty ale z nie powodzeniem ponieważ instalator sterowników wywala. Głównie chodzi o kartę graficzną Asus HD 8760 1GB a Płytę Główną mam taką P5QPL-AM i jeszcze kiedy próbowałem podłączyć karte do monitora to był tylko czarny ekran ale działał komputer ponieważ słyszałem wentylatory itp.

Karta używana? Czy na pewno jest sprawna?

W jaki sposób próbowałeś zainstalować sterowniki jak masz czarny ekran? Spróbuj podłączyć monitor do innego wyjścia na karcie

Próbowałem pobrać sterowniki przez zintegrowany układ graficzny i myślałem że coś to da ale no niestety. Jeśli chodzi o sprawność to jest w pełni sprawna, ale używana.

I w monitorze mam 2 wejścia VGA, DVI a karta tylko wspiera DVI z tych 2 wejść

Nie chce mi się szukać specyfikacji, ale coś mi się zdaje, że usiłujesz uruchomić kartę graficzną ze złączem PCI-E 3.0 na płycie której chipset obsługuje PCI-E 1.1
To zaś może oznaczać, że jeśli jest tak jak myślę - to po prostu karta chce więcej prądu niż płyta główna jest w stanie jej dostarczyć.

1lajk

Standardowe 1.1 nie “daje” 75W?

Ja sprawdziłem. Masz rację.

@gom1 Ilość podawanego prądu chyba się nie zmienia z wersjami tego złącza, więc to nie ma znaczenia. Rośnie za to przepustowość:
PCIe 1.1 - 4 GB/s
PCIe 3.0 - 63,0 GB/s

To mnie zaciekawiło. Bo spotkałem się z PCI-e, które dają mniej prądu, ale to były egzotyczne, autorskie rozwiązania w kompach, które sprzedawane są jako “poleasingowe” - typu Dell w obudowie SSF. Nie podejrzewam, żeby Asus z serii P5Q odbiegał od standardu PCI-e, stąd moje pytanie.

“dla pełnowymiarowych kart graficznych x16 prąd do 5,5 A, czyli moc do 66 W, a łącznie do 75 W uzyskiwana po inicjalizacji i konfiguracji programowej jako tzw. „urządzenie wysokiej mocy”.”

Mogło nie być 16 linii, albo brak trybu wysokiego poboru mocy.

Czyli karta ma za mało mocy aby się odpalić czy co

Najprawdopodobniej zbyt stara płyta główna.

1lajk

Nie mam pojęcia czemu ponieważ ta karta wspiera PCIE 3.0 a moja płyta wspiera PCIE 2.0 a to powinno działać. No dobra dzięki chłopaki za pomoc :slight_smile:

Twoja płyta oparta jest na chipsecie G41 - czyli wspiera PCI-e 1.1.

Rozumiesz jaka różnica przepustowości jest pomiędzy 4, a 63 GBps?

A co ma do tego przepustowość?

Ciebie zacytowałem, ale nie do ciebie pisałem. Przepustowość ma do tego, że karta nie poleci na takiej słabej magistrali :wink:

Ale ruszyć powinna. Na moich Asusach z powodzeniem uruchamiałem i 750 i 1050. Jeden miał PCI-e 2.0, drugi 1.1.

Nie znam się, tylko zakładam. Teoretycznie pcie jest wstecznie kompatybilne…

Bo się klika w niebieski prostokąt z białym tekstem “odpowiedz” a nie pierwsze lepsze szare przy byle jakiej odpowiedzi.

A ta karta nie ma dodatkowego zasilania 6 pin? Bo TDP ma na poziomie chyba 80 W. To zasilacz co najmniej 350-400 W potrzebny.