Kupiłem lenovo thinkcentre m91p, dokupilem do niego kartę graficzną radeon rx550 4gb i po jej wlozeniu nie ma obrazu na monitorze a wiatrak na kracie sie kreci
co mam zrobic ?
Upewnić się, że karta jest sprawna.
Jest sprawna kupilem ja nowa na stronie xcomu
Jest sprawna bo wiatrak się kręci tylko nie ma obrazu na monitorze
Ja bym oddał, bo model, już sam z siebie, jest absolutnie nie wart tej ceny. Są lepsze a 400 czy 500 zł za to jest 2x za dużo.
Oczywiscie podpiąłeś monitor DO KARTY?
Tak
No to kolejna opcja, wejdź w bios i sprawdź, czy nie masz na sztywno integry/zresetuj bios.
Jeżeli nie da efektu, to “coś nie działa” i może to być i płyta i karta.
Z tego co czytam w internetach, to płyta główna zastosowana w tym kompie może mieć limit 40W na PCI-e.
Możesz zrobić zdjęcie i pokazać jak podpiąłeś kabel?
Normalnie jedno wejście do karty drugie do monitrora
A da się coś z tym zrobic bez dodatkowych kosztów?
Zwrócić kartę i ewentualnie komputer, jeżeli 14 dni nie minęło, a na drugi raz nie kupować na oslep “super ofert” na Allegro. Te “poleasingowe”, 10 letnie kumputery tak mają i ewentualne “coś zrobienie” oznaczałoby zakup 10 letniej płyty, obudowy i czy zasilacza jeszcze, to nie wiem. Jeżeli faktycznie limit jest 40W, to nie przeskoczysz.
Jest coś takiego jak przelew pocztowy, ale na poważnie, to sprawdź dokąłdny model płyty głównej i dokumentacje producenta, czy faktycznie nie ejst to kwestia zbyt słabej mocy pcie. Model płyty chyba nawet cpuz, taki program, Ci poda.
Z tego co na stronie Lenovo piszą: prawdopodobnie zderzyłeś się z hardware lock. Możesz co najwyżej spróbować z jakąś inną (starszą) kartą graficzną - najlepiej “z epoki komputera” - ale czy to ma sens - musisz sam sobie odpowiedzieć, pamiętając przy tym, że i to nie gwarantuje sukcesu.