Problem z kartą graficzną


(Mariuszbaczek) #1

Siema. Mam problem z karta graficzną SAPPHIRE Radeon 9200 SE ATLANTIS-Secondary. Odinstalowałem wszystkie sterowniki ATI i teraz gdy chce zainstalować karte pisze że wystąpił błąd podczas instalacjii urządzenia i parametr jest niepoprawny. Proszę o pomoc

Pzdr. Baczek


(freedom) #2

usuń kartę z menedżera urządzeń. po ponownym uruchomieniu komputera, windows powinien ją rozpoznać i zainstalować.

po tym zabiegu sterowniki powinny się zainstalować.


(Mariuszbaczek) #3

Niestety. Odinstalowałem. Uruchomiłem ponownie kompa i nadal to samo. Parametr jest niepoprawny... Może to zależy od directx ?


(JNJN) #4

A jaką wersję steru do niej instalujesz max Catalyst wersja 6.5.


(Mariuszbaczek) #5

Hmm... Jak wgrywam tego Catalysta pojawia sie ekran instalacyjny, robie wszystko next. pozniej pisze instal shield wizard na pasku na dole i nagle znika... Nie wiem co to powoduje. A może to zależy od directx bo posiadam aktualnie 9.0c a czytałem gdzieś że ATI radeon 9200 obsługuje tylko directx 8.1 to prawda?


(McDracullo) #6

sprzętowo tak. Ale programowo obsłuży nowsze.

Zainstaluj lepiej Omegi na Catalystach 6.5.

Przeczyść dokłądnie system ze starych sterów w ten sposób:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic ... rownik%F3w


(Mariuszbaczek) #7

Zainstalowałem Sterowniki Omega. Co teraz?


(McDracullo) #8

Zainstalowałeś czyli wszystko gra?


(Mariuszbaczek) #9

Właściwie to tak. Oprogramowanie sie nagrało, ale sterowniki tak samo jak z catalystem instaluje sie niby i nagle znika. A karta cały czas sie nie nagrywa... Może wgranie windowsa od nowa coś pomoże?


(McDracullo) #10

Baczek90 a przeczyściłeś dokładnie system ze sterowników?

nagrywa tzn. co? :stuck_out_tongue:

Wklej screen z menadżera urządzeń, bo jakoś nie wiem o co teraz chodzi :wink:


(Mariuszbaczek) #11

Chodzi o to że pisze cały czas ze parametr jest niepoprawny...

Screen: http://img116.imageshack.us/my.php?imag ... tuuct2.jpg


(Błażej) #12

Widać na screenie że masz jeszcze błędy. Zobacz co pisze w oknie "kontroler video"


(Mariuszbaczek) #13

Pisze:

To urządzenie nie jest poprawnie skonfigurowane. (Kod 1)

Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.


(McDracullo) #14

Prawoklik na nierozpoznany sprzęt. Aktulaizuj sterownik i wskaż miejsce sterów (rozpakowanych).

Przeskanuj najpierw kompa od wszelkiego rodzaju syfu.

Napewno zainstalowałeś sterowniki nie nowsze niż oparte o Catalysty 6.5?

Masz jesze problemy z urządzeniem USB. Zaisnatluj stery dołaćzone do płyty głównej.