Problem z kartą microsd samsung 32GB

Witam.

Piszę do was ponieważ mam wielki problem, około pół roku temu kupiłem kobiecie kartę microsd samsunga 32GB i wszystko było ok do wczoraj. Padła jej bateria w telefonie po czym gdy go włączyła wyskoczył komunikat że “karta sd jest pusta lub ma nieobsługiwany system plików” próbowałem ją sformatować z poziomu telefonu jednak nic to nie daje bo wydaje mi się że telefon nie może wykonać formatowania. Po podłączeniu do komputera prze adapter widać kartę jednak nie ma ona żadnej pojemności, natomiast już w diskparcie i innych programach ma normalną pojemność 32GB, nie mogę jej sformatować przez komputer ponieważ wyskakuje błąd “nie można dokończyć formatowania” prze diskpart również nie idzie, wyskakuje jakiś błąd z nieodpowiednim systemem plików. Po sprawdzeniu systemu plików przez chkdsk jest to system RAW, może dlatego nie mogę z tym nic zrobić, Program testdisk nie wyszukuje żadnej partycji na tej karcie nawet po głębszym skanowaniu kilkukrotnie. Nie martwię się o dane ponieważ mam je w chmurce także nic mi nie zginęło. Chciałbym tylko odzyskać kartę, nie obchodzą mnie dane które są na niej, ponieważ tak jak wyżej wspomniałem wszystko mam w chmurce.

SDCardFormater v4 też nie daje sobie z tym rady, wyskakuje że karta jest chroniona przed zapisem a to nie możliwe bo jest odblokowana w adapterze (kartę mam włożoną nie przez adapter usb lecz przez adapter do czytnika kart)

Może trzeba zmienić pierw ten system plików RAW na FAT32 ? sam już nie wiem. Pomożecie to naprawić ? Z góry wam dziękuję. 

Poszukaj jakiejś starej Nokii(np. 6303), i w niej sformatuj. Świetnie sobie radzą z uszkodzonymi kartami SD. Ja tak naprawiłem trzy, a nic sobie nie mogło z nimi poradzić.

No właśnie problem w tym że żadnej takiej starej nokii nie mam :confused: próbowałem już różnymi nokiami ale nic nie dawało, masz może jeszcze jakiś pomysł ?

Linux i gparted lub jakiś inny zaawansowany program do partycjonowania. Stwórz nową tabelę partycji MBR i na całej karcie utwórz jedną duża partycję fat32

no właśnie problem w tym że nie mam linuxa inaczej już bym to zrobił. Próbowałem jednak EASEUS Partition Manafer i stworzenie nowej partycji fat32 i wyskakiwał błąd, no nic chyba będę musiał ściągnąć linuxa ubuntu. Chyba że da rade jakoś uniknąć instalowania linuxa by odpalić gparted ?

A słyszałeś o live-cd? Poza tym EASUS umie stworzyć nową tabelę partycji. Ten krok również musisz wykonać.