Mam problem dotyczący sieci bezprzewodowej. Mam internet kupiony w sieci Vectra 24mb/s kupiłem router skonfigurowałem wszystko i zaczeło się. Cały czas mnie rozłącza gdy diagnozuje łącze wyskakuje błąd : Problem z kartą sieci bezprzewodowej lub punktem dostępu.
Rozłączenia są nieregularne. Bardzo proszę o pomoc gdyż nic nie mogę ściągnąć ani pograć w żadną gierke internetową.
Czy sieć jest zabezpieczona? Jeżeli tak, spróbuj zmniejszyć zabezpieczenia sieci, np. z WPA2 do WPA albo WEP. Przejrzyj ustawienia dotyczące Wi-Fi, w szczególności trybu nadawania (b/g/n) i identyfikatora (może jest włączone nie-rozgłaszanie identyfikatora?). Możesz też pobawić się kanałami.
Zmiana kanału Wi-Fi (channel) może poprawić jakość sygnału Wi-Fi, zwłaszcza w sytuacji, gdy w zasięgu komputera jest wiele sieci bezprzewodowych pracujących na tym samym kanale. Sprawdź w ustawieniach routera.
Tak jak poradziłeś zmniejszyłem zabezpieczenia teraz poczekam co będzie się dziać. Możesz mi powiedziećgdzie jest ten tryb nadawania (b/g/n) i idetyfikatora i jak pozmieniać te kanały sory że zawracam głowę ale zielony jestem w tym
– Dodane 06.02.2012 (Pn) 17:13 –
Niestety zmniejszenie zabezpieczeń nic nie dało ;/
Przejrzałem zrzuty dwa razy, nie znalazłem tam ustawień Wi-Fi, poza kartą Status. Interesuje mnie:
Setup - Wireless Settings
Advanced - Wireless Settings
inne, gdzie w nazwie występuje: “Wireless”
A tak z innej beczki, i dlatego może trafnie, czy jeżeli ustawisz statyczny adres IP dla połączenia sieci bezprzewodowej to jest w porządku?
czyli:
podłącz się poprzez kabel
Start - Uruchom (albo logo Windows + R) - cmd - OK
polecenie ipconfig /all
zobacz pozycje: “Adres IP”, “maska”, “brama domyślna”, adresy serwerów DNS
Następnie podłącz się poprzez Wi-Fi.
Panel sterowania \ Sieć i Internet \ Centrum sieci i udostępniania
z lewej strony: zmień ustawienia karty sieciowej
prawy przycisk myszy na Połączenie sieci bezprzewodowej - Właściwości - zaznacz Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) - Właściwości - karta Ogólne - zaznacz Użyj następującego adresu IP i wpisz dane, do których dotarłeś wcześniej. Potem tylko potwierdź. Ewentualnie wpisz te dane na karcie “Konfiguracja alternatywna” (jest ona używana gdy zaznaczona jest opcja "Uzyskaj adres IP automatycznie i komputer próbuje z automatu uzyskać dane sieciowe, ale gdy się nie udaje, to korzysta z Konfiguracji alternatywnej).