Hej,
Mam problem z kartą sieciową, a dokładniej mam ją podłączoną a system pokazuje że jest wyłączona, mam obok jeszcze jeden kabel lan to podłączyłem go żeby upewnić się że nic z kablem się nie stało, ale tam to już w ogóle kompletnie nie wykrywa, proszę o pomoc.
Opisz jaki sprzęt masz sieciowy w domu, jaki dostawca internetu, jaki system w komputerze.
Multimedia dostawca, win 10 i net idzie z routera tp link, teraz to już w ogóle po restarcie kompa w centrum sieci i udostępniania nie widzi nic, pobieram stery z neta a jak nie pomoże i ktoś tu do tego czasu czegoś nie wymyśli to walnę format.
Jak podłączysz kabel bezpośrednio od dostawcy bez pośrednictwa TP-Linka to działa dobrze?
Z tego co pamiętam to były z tym problemy i musi być router, ale i tak mam wiele komputerów w domu, więc odpada bez tp linka.
Może nawala TP-Link. Spróbuj reset do ustawień fabrycznych, zaktualizować firmware do najnowszej możliwej wersji dobierając go do wersji sprzetowej routera. Po wgraniu firmware reset do fabrycznych i ponowna konfiguracja zalecane.
Właśnie tylko na jednym komputerze jest problem. I właśnie problem w tym, że kabel który działa na playstation nie jest wykrywany na komputerze lub pokazuje że kabel sieci odłączony.
To może padła sieciówka w komputerze. Kupić jakąś najtańsza w PCi-express x1 gigabitową.
Raczej wątpię że mogło się zepsuć bez niczego, bo nic nie ruszałem odpaliłem kompa i nagle widzę że nie ma neta.
Sieciówki lubią padac bez powodu. Mogło pójść przepięcie z portu TP-Linka jakieś i uwaliło karte sieciową bo wrazliwsza niż porty w routerze.
Będzie chyba trzeba pomyśleć o wymianie, tylko nigdy takiego czegoś nie wymieniałem, ale najpierw jednak zrobię format żeby mieć pewność że coś windows nie zepsuł.
@anon95210591 Czyli wymienić pci express czy kartę sieciową? Bo z tego co widzę to są to dwie różne rzeczy jak patrzyłem w google grafikę.
Jak ci nie szkoda czasu to rób format, normalnie to uruchamia się jakąś dystrybucje linux i sprawdza.
Możesz jaśniej z tą dystrybucją linux, mam pobrać np Antergos i tam się jakoś odpala linuxa i sprawdza czy na nim działa, to odpalić w jakieś wirtualnej maszynie, bo pobieram teraz obraz iso @shango ? Format zrobiłem i nic nie pomogło niestety. A tak przy okazji to gdzie mam
Antergos jest niewspierany - dystrybucja już nie istnieje. Poberz np. Manjaro Xfce. Do stworzenia USB polecają program Rufus.
sciagnij sobie np. mint czy ubuntu i nagraj na DVD lub zrób bootowalny pendrive programem rufus.
@shango A podrzuciłbyś jakiś poradnik bo nie ogarniam trochę. A jak zrobiłem format i nic to czasem to nie jest strata czasu z tym linuxem ?
@marcin82 Okej, dzięki za informacje. A tak przy okazji mógłbyś zerknąć na poprzednie wiadomości bo byś może wiedział czy mam kupić kartę sieciową czy pci express, byłbym bardzo wdzięczny.
Podaj model płyty głównej.
Jak możliwość to pożycz od kogoś kartę na PCI lub PCi-e bo nie wiadomo czy to jest przyczyna. Jak z Lublina jesteś to ci mogę pożyczyć.