Mam laptopa Asus Zenbook z wbudowaną kartą sieciową WiFi. Obojętnie z jaką siecią bezprzewodową się połączę to strony ładują się skokowo i dostaję komunikaty “brama domyślna jest niedostępna” lub “serwer dns nie odpowiada”. Próbowałem różnych rzeczy, które znalazłem w sieci, ale nic nie naprawiło mojego problemu. Zauważyłem, że problem naprawia się kiedy przywrócę komputer do stanu z przed 2-3 tygodni i jest ok do momentu ponownego uruchomienia komputera (aktualizuje się coś?). I tak w kółko. Teraz już nie mam dostępnych tych punktów z przed kilku tygodni i jestem w kropce. Kupiłem nową kartę WiFi pod USB, ale uwaga z nią jest dokładnie ten sam problem. Oczywiście sterowniki od jednej i drugiej próbowałem od starych po najnowsze.
Obecnie Internet działa mi wyłącznie kiedy zrobię Tethering po USB ze swojego smartfona S8.
Czy macie pomysł co się dzieje i co powinienem zrobić?
Zmiana sterowników to jedno, próbowałeś odinstalować w menedżerze urządzeń z usunięciem sterowników wszystkie karty sieciowe?
Dlaczego pytam: jeżeli instalujesz sterowniki, nie ważne czy nowsze, czy starsze na obecnie zainstalowane to system może trzymać ciągle ustawienia sieciowe, jeżeli usuniesz karty sieciowe z usunięciem sterowników, po restarcie windy albo same się zainstalują z dostępnych w windowsie albo będziesz musiał ręcznie to zrobić ale ustawienia będą “bazowe”.
Druga rzecz, skanowałeś kompa malwarebytes? Często jakieś syfy mieszają w przeglądarce.
Możesz też sprawdzić czy to problem DNS, klikając menu windowsa, wpisując wiersz poleceń i dam wpisz np. ping 8.8.8.8, jeżeli zwróci 4 linie “reply form” to znaczy, że net działa.
Możesz spingować np. www.onet.pl i jeżeli odpowie to masz gdzieś syf w systemie, jeżeli nie to problem z konfiguracją DNS lub kartą.
Ostatnie, sprawdzałeś ustawienia sieci w windzie? -> Ustawienia -> sieć i internet -> Wi-Fi -> zjedź na dół i wybierz “zmień opcje karty”, w nowym oknie wybierz ikonę połączonej karty sieciowej -> prawym myszy “właściwości”.
W nowym oknie, czy masz zaznaczone protokół internetowy w wersji 4 i w wersji 6?
Kliknij na v4, kliknij właściwości i podeślij zrzuty ekranu/zdjęcie, to samo dla v6.
Skocz do kumpla/sąsiada co ma internet od innego dostawcy i sprawdź czy działa.
z tego co widzę to jest ten laptop bez karty LAN. Masz taką w zestawie?
Bardzo możliwe jest, że wyszła jakaś poprawka i coś zepsuła. Proponowałbym zaktualizowanie do najnowszych poprawek, może problem się rozwiąże. (miałem na kilku komputerach, że coś nie działało, po aktualizacjach do bólu problemy znikały)