Problem z kartami WiFi/brak dostępu do sieci

Cześć,

Mam laptopa Asus Zenbook z wbudowaną kartą sieciową WiFi. Obojętnie z jaką siecią bezprzewodową się połączę to strony ładują się skokowo i dostaję komunikaty “brama domyślna jest niedostępna” lub “serwer dns nie odpowiada”. Próbowałem różnych rzeczy, które znalazłem w sieci, ale nic nie naprawiło mojego problemu. Zauważyłem, że problem naprawia się kiedy przywrócę komputer do stanu z przed 2-3 tygodni i jest ok do momentu ponownego uruchomienia komputera (aktualizuje się coś?). I tak w kółko. Teraz już nie mam dostępnych tych punktów z przed kilku tygodni i jestem w kropce. Kupiłem nową kartę WiFi pod USB, ale uwaga z nią jest dokładnie ten sam problem. Oczywiście sterowniki od jednej i drugiej próbowałem od starych po najnowsze.

Obecnie Internet działa mi wyłącznie kiedy zrobię Tethering po USB ze swojego smartfona S8.

Czy macie pomysł co się dzieje i co powinienem zrobić?

Pozdrawiam!

Wygląda na problem z routerem.

Z każdym routerem jest ten sam problem - sprawdzałem w biurze i w mieszkaniu.

Mam podobny problem na ThinkPadzie - coś mi się wydaje że MS coś spieprzył jakąś aktualizacją. Masz wersję 2004 W10?

Mam W10 Home, ale nie wiem którą wersję. Widzę, że to kompilacja 18362.1082.

18362.1082 to sierpniowa łata na kompilacje 1903.

Zmiana sterowników to jedno, próbowałeś odinstalować w menedżerze urządzeń z usunięciem sterowników wszystkie karty sieciowe?
Dlaczego pytam: jeżeli instalujesz sterowniki, nie ważne czy nowsze, czy starsze na obecnie zainstalowane to system może trzymać ciągle ustawienia sieciowe, jeżeli usuniesz karty sieciowe z usunięciem sterowników, po restarcie windy albo same się zainstalują z dostępnych w windowsie albo będziesz musiał ręcznie to zrobić ale ustawienia będą “bazowe”.

Druga rzecz, skanowałeś kompa malwarebytes? Często jakieś syfy mieszają w przeglądarce.

Możesz też sprawdzić czy to problem DNS, klikając menu windowsa, wpisując wiersz poleceń i dam wpisz np. ping 8.8.8.8, jeżeli zwróci 4 linie “reply form” to znaczy, że net działa.
Możesz spingować np. www.onet.pl i jeżeli odpowie to masz gdzieś syf w systemie, jeżeli nie to problem z konfiguracją DNS lub kartą.

Ostatnie, sprawdzałeś ustawienia sieci w windzie? -> Ustawienia -> sieć i internet -> Wi-Fi -> zjedź na dół i wybierz “zmień opcje karty”, w nowym oknie wybierz ikonę połączonej karty sieciowej -> prawym myszy “właściwości”.
W nowym oknie, czy masz zaznaczone protokół internetowy w wersji 4 i w wersji 6?
Kliknij na v4, kliknij właściwości i podeślij zrzuty ekranu/zdjęcie, to samo dla v6.

Może to:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/10741/windows-fix-network-connection-issues

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020

Może nie to.

1. Skocz do kumpla/sąsiada co ma internet od innego dostawcy i sprawdź czy działa.
  2. z tego co widzę to jest ten laptop bez karty LAN. Masz taką w zestawie?
    Bardzo możliwe jest, że wyszła jakaś poprawka i coś zepsuła. Proponowałbym zaktualizowanie do najnowszych poprawek, może problem się rozwiąże. (miałem na kilku komputerach, że coś nie działało, po aktualizacjach do bólu problemy znikały)
  1. Nie działa niestety. Dostawca tutaj nie robi różnicy.
  2. Nie mam miejsca na wtyczkę kabla sieci LAN. Masz na myśli aktualizacje Windows 10?

Kupiłem 2 karty sieciowe pod USB i niestety jest dokładnie ten sam problem co z wbudowaną kartą sieciową w laptopa.

Cały czas jedynym sposobem żeby działało WiFi jest tethering po USB przez mój smartfon (ten łączy się z WiFi w domu).

Jakieś pomysły? Ja już jestem załamany.