Problem z klawiaturą Logitech G815

Witam!
W mojej klawiaturze Logitech G815 nagle przestały działać 2 klawisze - kropka i znak zapytania Jak mogę wyczyścić klawisze i naprawić tą sytuację Z góry dzięki

Tutaj jest dobry poradnik jak wyczyścić i naprawić klawiaturę.

Dzięki
Jednak dziś zauważyłem, że dioda RGB mi nie świeciła Wyjąłem te nakładki i boom! Diody świecą, ale nie piszą te klawisze Sprawdzałem pod Win11 i Kubuntu, by wykluczyć winę softu

Oryginalny przełącznik klawiatury Kailh o niskim profilu dla Logitech G913 G915 G813 G815 TKL

:open_mouth: Ta klawiatura ma Hot Swap przełączników, wyjmowane są pytam Padł przełącznik pytam

Na polskich stronach tego nie ma pytam

Sorry za to „Pytam”, ale znak zapytania mi nie działa oraz kropka

Ja mam brązowe:

Można wymieniać pojedyncze „klikacze”, choć wiąże się to z rozebraniem całej klawiatury…

Logitech G815 Disassembly

…szczerze pisząc - mam taką samą. Nie bawiłbym się w to (nauczony doświadczeniem szybko po takiej interwencji wyskakują kolejne awarie)

kupiłbym
Klawiatura mechaniczna G815 NIEMIECKA(OPIS) - Sklep, Opinie, Cena w Allegro
i przeniósł klawisze ze starej.

Znów nowa klawiatura :open_mouth:

Tym środkiem próbowałem wczoraj i patyczkiem higienicznym czyścić:

Wczoraj w ogóle diody przy tych dwóch (Kropka i pytajnik) nie świeciły Dziś świecą, tylko nie wpisują się te znaki Ach, „złośliwość rzeczy martwych”, tak mawiała nauczycielka j polskiego za czasów mojego liceum :slight_smile: Mam awaryjną klawkę, tylko nie pamiętam, co to za model kupiłem, jakiś tańszy

Czy zepsuła się sama czy może została zalana? Wydaje mi się, że kiedyś o tym coś pisałeś.
Klawiatura jest już po gwarancji?

…koszt środka, koszt ewentualnych nowych przełączników (koszt fachowej wymiany), Twój czas, Twoja praca - niedługo zrównasz się z kosztem tej nowej z niemieckim układem klawiszy (a i tak będziesz miał sprzęt po zalaniu, czyli na kolejną awarię tylko czekać)
Kupiłbym nową, a starą oddał jako surowiec wtórny.

Naprawa tego przerasta Twoje możliwości domowe.

• Rozebranie - gang śrubek w środku i kilka na zewnątrz;
  • Wylutowanie uszkodzonych - trzeba mieć sprzęt i wprawę aby nie pogorszyć stanu ścieżek;
  • Kąpiel w IPA - koszt mały bo bańka 5L IPA kosztuje 45zł ale czynność niebezpieczna bo można się podtruć, upić, opary są niebezpieczne nawet w małej ilości, efekt zasypiania;
  • Niezbędny miernik, trzeba sprawdzić przejścia ścieżek w okolicach problemu, bo może to nie przez zalanie ale problem mechaniczny lutów itp;
  • Przełączniki to pikuś, tanie tyle że czynności dla kogoś kto tego nie robił są trudne a czasem nie do pokonania;

Co możesz sam (pomocnik) zrobić:

• Do każdego przełącznika z problem nalać (starać się aby dostało się do środka) np: strzykawką kilka kropli IPA (to co pokazałeś na fotce to IPA ale w wersji super drogiej bo małe).
  • Takim przełącznikiem poklikać naście razy, może się oczyści:
  • Można zamiast IPA (bo to suchy spirytus), napsikać preparat Kontakt (ma skład usuwający naloty itp).
  • Po takich czynnościach dać mu z 10 min na odparowanie.

IPA (najlepiej 99%) - nie przewodzi, bezpieczny dla elektroniki
Kontakt PR / Kontakt S - OK, nieprzewodzące po wyschnięciu

Kontakt 60 - raczej NIE do switchy (za agresywny, może uszkodzić i zostawić osad)

O Panie! Co, do wyrzucenia [pytam] Ja nie mogę, drugi egzemplarz mam, bo pierwszy mocno zalałem, nie pamiętam, co to było [kropka]

Szwajcarskiego Logitecha bardzo chwaliłem i nadal chyba chwalę [KROPKA]
Miałem: G815, głośniki Surround chyba X540, czy jakieś, mam myszkę jeszcze G305, kamerkę Brio 4K, prędzej miałem C920 [KROPKA]

Aaa, miałem jeszcze wraz z tymi głośnikami kiedyś, dawno temu zestaw mysz+klawiatura, ale nie znam modelu, z zegarkiem i multimedialna ta klawiatura była [KROPKA]

Do discman’a kiedyś miałem jeszcze małe głośnikii stereo, ale tam urwał się potencjometr głośności [KROPKA] xD

Hej!
Podpiąłem na razie tą zastępczą. Jest to Logitech G213 Prodigy. Membranowa, ale działa kropka i pytajnik.

Nawet z G Hub współpracuje i to samo podświetlenie, co w G815 miałem się ustawiło. <3 Jak to możliwe? Martwiłem się, że kolor trzeba będzie ustawiać i nie znam kodu RGB tego stałego koloru, jaki ustawiony był. To w G Hub’ie jest zapisane?

Tak mam ustawione.

Makra tu są, w tym G213?

Raczej to rozwiązanie, bo co… Możecie mi odpowiadać dalej chyba…