Problem z kodekami i dźwiękiem 5.1

Witam, mam głośniki logitech g51 + SB audigy 2 SE. Testując głośniki dźwięk testowy słychać we wszystkich głośnikach( po kolei damski głoś sie pojawia w głośnikach front left , front right… itd) Problem się zaczyna gdy chce zobaczyć sobie film z dźwiękiem 5.1 :] mam zainstalowane kodeki ACE Mega CoDecS Pack 6.03 Professional Edition + Matroska-Pack-Full_1.1.2.zip . Otwierając film w formacie MKV w którym jest dźwięk 5.1 nie potrafię go uzyskać (zmieniałem opcje w odtwarzaczach na 5.1 ). I tu przechodzę do sedna. Mógłbym prosić o zestaw kodeków i odtwarzacz dzięki którym odpalę film mkv w 5.1 ?? i żeby pozostałem filmy działały poprawnie. ( Ogólnie mam taki problem jeszcze z kodekami np włączając film w best playerze widze tylko dwie sekundy obrazu a potem obraz sie gubi w media player classic mam tak ze po zrobieniu fullscreen trace obraz.)

Co do kodeków to spróbuj tylko K-Lite Mega Codek http://www.free-codecs.com/download/K_Lite_Mega_Codec_Pack.htm, u mnie wszystkie filmy na nich działają, jeżeli chodzi o dźwięk to nie wiem, a odtwarzacz to może subedit

Użyj najnowszej wersji FFDshow. Jednak przed instalacją usuń wszystkie poprzednie paczki kodeków i pojedyncze kodeki, a następnie uruchom ponownie komputer. Dopiero wtedy uruchom instalację FFDShow, a podczas instalacji wybierz głośniki 5.1. FFDShow pozwala na odtwarzanie większości formatów (w tym mkv, AC3, mp3, DivX, XviD), nie odtwarza formatów mov i rmvb - jeżeli oglądasz pliki wideo o tych rozszerzeniach musisz doinstalować osobne kodeki - najlepiej kolejno: QuickTime Alternative i Real Alternative.

Wejdź w “Panel sterowania >> Dźwięki i urządzenia audio”. Tam w zakładce “Audio” upewnij się, że jako Domyślne urządzenie odtwarzania audio masz ustawioną swoją kartę dźwiękową. Jeżeli nie to ustaw ją i zastosuj zmiany.

Następnie przejdź do zakładki “Głośność” i w sekcji “Ustawienia głośników” wybierz przycisk “Zaawansowane”. W oknie, które się pojawi ustaw rodzaj głośników na 5.1. Teraz sprawdź czy grają wszystkie głośniki.

Dzieki :slight_smile: pomogło. Fddshow + VLC player:)

a u mnie nie do konca…jak zainstalowalem fddshow to filmu sie wogole nie da oglądac. bo bardzo szybko chodzi, zacina się i dzwiek wydaje charakterystyczny odglos jak swierszczyki w trawie tak cyka…Zainstalowalem K-Lite Codec Pack 6.5.0 Full i Media Player Classic - Home Cinema i tez jest cos nie tak. jest dzwiek przestrzenny (slychac w 5 glosnikach) ale nie dziala jak trzeba. Film jest w *MKV. Odgłosy natury, sliników i otoczenia slychac normalnie, ale to co gadają i lektor to juz kiepsko. tak jakby zakryc komus głowę 3 poduszkami i kazac mu mówic. Taki zduszony dzwięk. prawie nic nie slychac o czym gadają. dziwne to troche…

@ kraZZeman

Dzieje się tak tylko przy audio 5.1 czy na stereo też? Włączałeś jakieś niestandardowe ustawienia podczas instalacji FFDshow?

Napisz jaki masz system operacyjny, kartę dźwiękową oraz płytę główną. Problem występuje tylko przy formacie *.mkv czy innych też?

jak otworze w gom player to w stereo dziala normalnie. tyle ze w gom player nie ma 5.1. Otwieram przez te programy co wyzej to wlasnie tak jest. Zadnych niestandardowych ustawien nie wlaczalem. tylko zadbalem, zeby przy instalacji wybrac “5.1”. System operacyjny Windows XP i Windows 7. Robilem to na Win7. Karta zintegrowana. Płyta Asus P5KPL-AM IN/ROEM/SI G31 S775 mATX. Kiedy otwieram to przez program KMplayer to jest stereo i jest normalnie. kiedy otwieram przez Media Player Classic - Home Cinema to jest 5.1 i wlasnie ten zduszony dzwięk, ze nie slychac co mowią. mam tylko jeden film z dzwiekiem 6 kanalowym, więc nie wiem jak byloby z innymi formatami. w kazdym razie inne filmy dzialają tylko w stereo i jest normalnie. Nie wiem juz co…