Problem z kodowaniem Windows 7

Witam.

I otóż mam taki problem, zainstalowałem sobie na laptopie kED-a (edytor html). W pliku stworzonym przez kED o rozszerzeniu *html ustawiłem kodowanie dokumentu na UTF-8, i tu zaczyna się problem. Kiedy piszę polskie znaki w kodzie html wyglądają normalnie, a kiedy patrzę w podgląd strony, to robią się dziwne znaczki. Problem nie był by na tyle dziwny, że na PC z Win XP z tym samym programem i plikiem *html w podglądzie wszystko wygląda jak należy.

Moim zdaniem jest to problem z kodowaniem Win 7, ale nie wiem jak to naprawić, żeby wszystko na laptopie działało jak należy, bez tych dziwnych znaczków.

Proszę o pomoc :frowning: :frowning: :frowning:

A to nie jest tak, że plik z czystym html’em nie powinien mieć rozszerzenia *.html? Sprawdź rozszerzenie pliku i zapisz go jako *.html bo index to nazwa pliku otwieranego domyślnie przez serwer. Jednak przy edycji na komputerze jego nazwa nie ma to znaczenia.

Sorry pomyliło mi się, o czymś innym myślałem, tak plik oczywiście ma *html. Bardzo przepraszam za pomyłkę :wink:

Przemo191 , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. poradnik-uzywania-forum-zakladanie-edycja-tematu-t394978.html