Ostatnio kupiłem Legiona 5 15ACH6H (165Hz Ryzen 7 5800H 16GB RTX 3060). Już po pierwszym uruchomieniu widziałem, że coś tu jest nie tak ale wmawiałem sobie, że wszystko jest ok. Włączyłem starego 10-letniego lapka i tam kolory są normalne. Włączam Legiona i tam kolory są jakby jakieś takie… wyprane, mdłe, tak jak dawniej instalowało się XPka i bez sterowników graficznych, kolory były strasznie ubogie. Teraz tak mam Odinstalowałem sterowniki nVidii, które Windows Update pobrał po instalacji systemu (W10x64) i zainstalowałem najnowsze ze strony nVidii (471.11), kolory wróciły do normy. Uruchamiam lapka i znowu paskudne, mdłe barwy
Zainstaluj sterowniki ze strony producenta:
Do laptopa sterowniki instaluje się ze strony producenta laptopa a nie nVidii.
Ok, spróbuję.
Edit: Niestety, nie pomogło
Nie wiem o co w tym chodzi, ale gdy wymusiłem działanie GeForce zamiast domyślnie Radeona, to kolory wróciły do normy i pokazuje mi jakąś głupotę, że mam dwa wyświetlacze (na jednym kolory są ok, a drugim nie).
Edit: W dodatku jak przełączone jest na to G-Sync, że kolory są ok, to nie ma tej płynności odświeżania (widać przy przewijaniu stron), gdy wrócę do dziadowskich kolorów, to odświeżanie wraca do normy ■■■
Po pierwsze to kupiłeś tego lapka z systemem?
Czy sam go instalowałeś?
Sprawdź w menedżerze urządzeń, czy masz obydwie karty i aktualne sterowniki.
Nie wymuszaj sztucznie karty nvidii.
Do normalnego działania (przeglądarka, filmy) system będzie używał grafiki radeona.
Dopiero do gier Nvidii, razem z G-Sync, czyli ulepszenia w grach.
Jeśli masz kiepskie kolory na radeonie, to coś jest nie tak ze sterownikami radeona.
Bez systemu. Mam swój klucz, obraz Windowsa czysty bez modyfikacji. W menadżerze obie karty widoczne.
Faktycznie, coś musiało się dziać w sterownikach Radeona, odinstalowałem je, zainstalowałem ze strony Lenovo (dedykowane dla tego modelu), o dziwo ta sama wersja sterów i wszystko już działa jak należy bez wymuszonej nVidii. Kolory są takie jak powinny być i odświeżanie normalnie działa
Pamiętaj. Sterowniki do laptopa tylko ze strony producenta laptopa lub WU.
Jeśli sam instalowałeś system, to najlepiej sprawdzić właśnie jakie stery zaciągnął automatycznie system.
Najlepiej do Lenovo ściągać sterowniki obydwu grafik właśnie ze strony wsparcia.
Do Nviidi jest jeszcze panel sterowania i również pewnie do Radeona (ja mam Intela), gdzie możesz sobie poustawiać wszystkie parametry wyświetlania „pod siebie”, kolory, kontrast i tak dalej…
Sprawdź jeszcze sobie w Biosie/Uefi, czy masz ustawione automatyczne przełączanie kart.
Jednak u mnie system nie widział zintegrowanej i musiałem chyba przełączyć na dual, czy coś w tym sensie, ale u ciebie są widoczne dwie, więc chyba masz to dobrze ustawione.
Ja kupiłem Legiona 5 17IMH05 (też bez systemu) i musiałem przełączyć tę funkcję.
Poza tym, na stronie wsparcia jest dedykowany jeszcze program do rozszerzonej obsługi (aktualizacja sterów, ustawianie grafiki, ustawianie baterii i inne), ale ja sobie odpuściłem i system dobrze pomyka.
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.