Ostatnio zauważyłem
- Nie mam możliwości ale mierzyłem napięcia dwa tygodnie temu i oto wyniki:
Linia 3.33V w idle 3.33V stress 3.34V
Linia 5V w idle około 5.06V stress 5.08 nie pamiętam dokładnej wartości ale na 100% jestem pewnie że nie przekroczyło +/- 5%
Linia 12V w idle 12.20V/12.19V stress 12.21/12.22V
2.Z początku kręciłem procka po woli po 1Ghz na tydzień aż doszedłem do 4.5 stabilnego bo tyle mi wystarczało, i kręciłem tylko procka bo karta fabrycznie podkręcona, ramu nie ruszałem.
3.Nie jestem laikiem w tym temacie i trochę wiedzy na ten temat mam więc możesz być spokojny.
4.Ja szczerze powiem steruje sobie wszystkim ręcznie z programu ASRock eXtreme Tuner, gdy przeglądam neta i robię “lekkie rzeczy” całe chłodzenie (wszystkie wentyle chodzą na minimum), gdy odpalam grę lub coś bardziej wymagającego ustawiam na 50% - 100% ale w grach zawsze 100% mocy wentyli.
5Kompa mam około od czerwca tamtego roku, od razu po złożeniu przez serwis sam wymieniłem pastę na tą z chłodzeniem ( Fortis) wiem nie jest to cudna pasta ale temp były dobre.
6.Z temperaturami było różnie przez te pół roku starałem się nie przekraczać 75/80C po awarii i serwisie ograniczyłem się do tego ile zaleca producent 72,5C i tego się trzymam temp przy 4.5 60/65C maks.
7.W budzie są fabrycznie 3 wentyle jeden z przodu ( nadmuch) z tyłu i u góry wydmuch, przełożyłem tego z góry na drugi do fortisa i mam dwa na fortisie, cyrkulacja powietrza od przodu budy do tyłu. Jak wyżej pisałem sam stery sobie wszystkim z programu, w idle minimum, jakaś gra lub coś innego wszystko na maksa leci.
8.Temperatury według programów w idle 28C w stresie maks 35C
- Z dyskiem jest taka sprawa:
http://obrazki.elektroda.pl/9499215300_1388330754.png
Na elektrodzie dowiedziałem się że dysku już nie zrobi bo coś nie tak z głowicą, zerowanie i remapowanie nie pomogło ( mam gwarancję na dysk do 2018 więc nie ma problemu).
Komp teraz potrafi mi się wyłączyć przy przeglądaniu neta i zaraz się restartuje.
Jeżeli potrzebujesz coś jeszcze pisz, jak będę wiedział to powiem tyle ile dam radę.
Jeżeli chodzi o ten drugi dysk że jest wskazywane uwaga w crystal disk to nie martw się o niego, dysk pożyczony, stary emeryt w razie gdyby mi ten nagle padł. Ale wrzucę fotę z programu co z nim.
http://obrazki.elektroda.pl/5942003100_1388701080.png
Jak widać dysk ma przepracowane paręęęęęęę godzin
Kolego go nie oszczędzał chodził codziennie po 8/10h ale mniejsza z tym wracając do tematu.
Miałem oddawać dysk ale po tych cyrkach chyba oddam całego kompa bo to już wykracza poza moją wiedzę.
Dodam jeszcze że na syfiastej elektrodzie doradzili mi sprawdzenie wszystkich kabli czy stykają itp i powiem że powypinałem wszystko i parę dni było spokoju, albo zbieg okoliczności, ale problem z restartami tylko się uspokoił, za to z OC tak jak by postępował cały czas 
Napisałem tutaj gdyż jakiś czas temu właśnie koledzy na tym forum mi pomogli składać kompa a na elektrodzie tylko sprawdziłem co oni powiedzą i wszelkie problemy tam próbowałem rozwiązywać ale widać elektroda się ze szmaciły delikatnie mówiąc. Sam pomagam tam trochę i nie powiem żeby to było dobre forum. Dla pokazania jak się tam przejmują dam ci posta co mi jeden gość napisał na mój temat