Problem z komputerem i kartą sieciową na usb

Witam. Mam następujący problem. Kupiłem kilka miesięcy temu kartę sieciową do PC na usb, wszystko przez około miesiąc działało super, po miesiącu internet zaczął bardzo powoli chodzić, gdy np uruchomiłem jakąś grę, wywalało mi internet i pisało, że jest błąd serwera proxy. Zrobiłem nawet format dysku C, ale dalej nie działało. Pomyślałem więc, że to po prostu ta karta jest zepsuta. Ale około 3 tygodniu temu kupiłem nową karte na usb i znowu sytuacja się powtórzyła. Przez 2 tygodnie wszystko działało super, a teraz znów dzieje się to co poprzednio.

Co to konkretnie za karty?

Pierwszej niestety nie jestem w stanie podać, ale była z tp-linka, a druga tp link TL-WN821N

Jaki OS?

Od kiedy sięgam pamięcią, a pamięć mam dobrą, to nie zdarzyło mi się, nie mieć problemów z kartami sieciowymi, kartami wifi albo modemami na USB. Dziś, po tych wszystkich doświadczeniach wiem, że nie warto kupować kart sieciowych na usb.
@zbyszkozbogdanca to blaszak (jaka płyta główna) czy laptop (jaki)?

Widzisz, ja miałem natomiast problemy wyłącznie z kartami montowanymi na PCI :slight_smile: Z kartami na USB zacząłem mieć problemy dopiero od Windowsa 10.

Kiepskich kart używałeś, skiepszczonych płyt głównych albo obie te rzeczy na raz :wink:

Oczywiście. Najtańszych chińskich TP-Linków z zewnętrznymi antenami. Tymczasem jakiś chiński no-name wielkości pendrive’a hulał aż miło kiedy karta na PCI ledwo trzymała zasięg.

Jeśli chodzi o wifi to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to karta mini-pci Intel Dual Band WIRELESS-AC 7260 i adapter, np:

https://pl.aliexpress.com/item/M2-NGFF-Mini-PCi-E-to-PCi-E-Wireless-WiFi-Converter-Adapter-PCIe-Desktop-PCi-Express/32830858382.html

Chyba nie chcecie panowie powiedzieć, ze to wina karty. Skoro 2 raz jest taka sama sytuacja to chyba jasne, że problem jest z komputerem

Ja stawiam na automatycznie dociągnięte sterowniki przez WU.

Co to jest WU? Jak sobie z tym w takim razie poradzić? :slight_smile:

Windows Update. Jaki masz system?

Mam windows 10 64 bitowy

Ale to raczej nie to
bo po przeinstalowaniu sterownikow od razu jest to samo
a w historii aktualizacji tego nie ma

Musiałbyś wywalić (ręcznie) wszystkie sterowniki od wszystkich urządzeń usb, których używałeś i dopiero po tym instalować od nowa sterowniki do karty wifi.

Ok, tylko jak to zrobić?
I czy jest sens skoro w historii wu nie ma aktualizacji tej karty

Użyj tego programu:

Watpie zeby pomoglo ale sprobuje dzieki

pobrane, co konkretnie mam zrobic?