Problem z komputerem, mimo wysokich fps wpada w lagi - nie jest płynny

Cześć. Mój komputer nie jest stabilny. Ja totalnie nie znam się na uefi, nie umiem zrobić uv, nie umiem ustabilizowac procesora, jedynie co umiem to ustawić xmp i wentylatory. Wiem że to wina procesora na 100%. Komputer składa się z:

• Płyta główna ASRock B550 PG RIPTIDE
  • Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
  • be quiet! Radiator do dysku M.2 MC1 Pro
  • Obudowa Kolink Citadel Mesh ARGB
  • Procesor AMD Ryzen 7 5800X, 3.8 GHz, 32 MB, BOX
  • Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 550W
  • Karta dźwiękowa Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
  • Deepcool Uchwyt pod kartę graficzną GH-01 A-RGB
  • Chłodzenie wodne be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm
  • Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB GDDR6
  • Pamięć G.Skill Trident Z Neo, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16

Problem polega na tym, że mimo wysokich fps w grach, co pare chwil komputer popada w lagi, komputer jest nowy. Pasta dobrze nałożona itd. Od systemu też wszystko dobrze skonfigurowane + sterowniki ze stron producenta.

Jak ustabilizować ten mój procesor ryzen 7 5800X i zrobić mu undervolting? To jest tak że gra działa dobrze, ma tam może po 5-6-7 ms, a za chwile lag i tego jest dużo więcej ms. Nawet w gta 5, normalnie każda gra.

Dopiero w ostateczności zaniosę go do serwisu, aby ogarneli mi ten procesor. XMP włączone.

Cześć. Skąd wiesz, że to wina procesora? Sprawdzałeś, że spada taktowanie? Sprawdzałeś temperatury? Na uefi nie trzeba się znać. Skoro umiesz ustawić xmp i wentylatory to napięcie (voltage) też znajdziesz. Jak nie jesteś pewien jak ustawić to chociaż zrób zdjęcia, pokaż jakie masz opcje.

Najpierw ustaw TDP na 60W i sprawdź czy jest wtedy stabilne.
Sprawdź też dysk, bo to Lexar, więc jest spore prawdopodobieństwo, że powoduje problemy z czasem dostępu do plików.