Witam! Mam od ostatniego czasu notorycznie wiesza mi sie komp tzn np. Wypakowywuje archiwum, wyświetla sie brak odpowiedzi i zaczyna cały komp stawiać pomimo że sprawia wrazenie że tak nie jest tzn inne programy przez chwile reagują a następnie cały system sie wiesza, i tak z 3 minuty. Znalazłem gdzieś że to może być przez defendera, wiec wyłaczyłem go na dobre troche to pomogło bo już tak czesto sie nie wieszał ale zauważyłem że system wraz sie wiesza np jak przeglądam strony w firefoxie , komunikat o błędzie jest następujący:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: InPageError
Kod stanu błędu: c0000185
Typ nośnika powodującego błąd: 00000003
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: fd00
Dodatkowe informacje 2: ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160
Dodatkowe informacje 3: fd00
Dodatkowe informacje 4: ea6f5fe8924aaa756324d57f87834160
Gdy wysyłam raport o błędzie zawsze wyskakuje “pomoc” z windowsa po angielsku który mówi o problemach z dyskiem , i tu moje pytanie czy jest taka możliwość że od przechowywania dużej ilości na dysku , plików a także duża exploatacja komputera przyczyniła się niejako do zużycia dysku? czyli poprostu czy dysk się “kończy”? Wyczytałem na innym forum że właśnie to może być sygnał o tym , proszę o pomoc , dodam tylko iż skanowałem kompa i jest czysty , wszystkie programy zaaktualizowane , jak i sterowniki.
Przyczyn może być wiele. Skoro wyczytałeś, że to może być przez dysk…
Tak, dysk zużywa się, jeśli się o niego dostatecznie nie dba (defragmentacja, usuwanie zbędnych plików, korzystanie z Ccleaner’ a w celu wyczyszczenia komputera etc)
Pobierz HD Tune, wchodzisz w zakładkę Error Scan i skanujesz dysk. Zarzucasz screena jak skanowanie się skończy.
Zdefragmentuj dysk (PPM na partycji (najlepiej systemowej lub obu)>właściwości>narzędzia>defragmentuj.)
Poszukaj błędów (PPM na partycji (najlepiej systemowej albo obu)>właściwości>narzędzia>sprawdź…)
Po skanie HD tune , dodam że skanowałem wcześniej dysk C systemowym chdsk i było ok ale jak skanowałem już D to sie zawiesił i ogólnie skanowanie tak wolno szło że musiałem zrestartować. Co robić ? :?
No niestety, z Twoim dyskiem jest już bardzo źle. Dużo bad sectorów (uszkodzonych “miejsc” na zapis).
Najprawdopodobniej dysk dalej będzie się psuł. Jest kilka możliwości, aby trochę zapobiec temu sypaniu się:
Instalujesz od nowa system i tworzysz jedną partycję z bad sectorami, na której nic nie zapisujesz (nie pytaj mnie dokładnie, bo tylko gdzieś to słyszałem)
defragmentujesz cały dysk
Ale niestety, z biegiem czasu dysk się rozsypie, a i tak pewnie nie ustąpisz tym problemom. Najlepiej kupić nowy dysk. I jeszcze puki możesz skopiuj gdzieś potrzebne dane, bo potem raczej ich nie odzyskasz.