Witam, mam problem z komputerem a mianowicie przy włączaniu komputer odpala się normalnie lecz na monitorze nic się nie wyświetla. Próbowałem już podłączać inny kabel do monitora i nie działa.
Specyfikacja:
Procek: i7 6700k
Karta: GTX980 Ti
Płyta Główna: Z170 GamingK4
Ram: 2x8gb Balistic DDR4 2400
Zasilacz BeQuiet 700W
Sprzęt ma około roku i trochę się wykosztowalem więc przydała by mi się pomoc.
Odepnij kartę graficzną z płyty głównej i podłącz grafikę pod zintegrowaną kartę graficzną w płycie głównej, zobaczysz czy nie uległa może uszkodzeniu karta graficzna.
Odpiąłem kartę i nadal to samo.
Dodam jeszcze że w BIOSie ustawiłem opcje aby komputer włączał się po naciśnięciu dowolnego klawisza na klawiaturze. Teraz ta opcja nie działa jak i klawiatura się nie podświetla.
Zrestartuj bios. Odłącz zasilanie, wyjmij baterie z płyty głównej, na minute, naciśnij włącznik celem rozładowania kondensatorów. Sprawdź czy coś się zmieni. Są jakieś dźwięki biosu (piknięcia) po włączeniu zasilania?
Jest napierw jedno krótkie piknięcie zaraz po włączeniu a potem dwa krótkie zaraz po sobie.
Moim zdaniem płyta główna uszkodzona. Dobrze by było jeszcze jak byś sprawdził zasilacz podmieniając na inny
Może nie to,ale sprawdzić można.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
zobacz sobie te pamięci.
Wyjmij RAM i włóż jeszcze raz
W tej chwili wyciągam ram i wkladam w inne gniazda może jakieś skutki będą.
Przekładanie RAMu nic nie dało nadal ten sam czarny ekran
Ten zasilacz ma odpinane kable?
Pamięci sobie sprawdź raz na jednej kości ,raz na drugiej.
Dobra, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na zasilacz. Przypomniałem sobie że przed włączeniem komputeraz wywalilo bezpiecznik a potem już się nie włączył. Reset BIOSa nie pomógł przepinanie RAMu w każdej możliwej konfiguracji też. Zintegrowana karta też nie działa. Jutro wezme drugi zasilacz, sprawdzę czy działa i dam znać