Witam serdecznie. Dziś pykałem se w gierkę. Zawiesiła mi się więc próbowałem ctr+alt+delete. Nic mi sie nie włączyło, więc wziąłem reset. Komputer chyba zawiesił się przy włączaniu bo nie szło dalej. Znów zresetowałem i doszło do “Boot FROM CD” (czy jakos tak). To mi sie zawsze pojawia przy włączaniu. Ale zaraz sie pojawiło "Disc Boot Failure. Please insert system disc and press enter. O co mu chodzi?? :? . Już to się wcześniej czasami robiło ale długo trwało jego wlączenie :? . Co musze zrobić żeby to ominąć (bez formatu). Proszę o pomoc. Jak najszybciej ;D. Dodam że komp jest stary…
Ps. Jestem początkujący na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :]
Diskboot failure oznacza, że start z dysku twardego zakończył się niepowodzeniem… Spróbuj skopiować ze wszystkich partycji dane i wyzerować dysk programem mhdd. Po wyzerowaniu normalnie podziel dysk na partycje i zainstaluj Windowsa od nowa. Inaczej tego niestety naprawisz a wręcz nie jest nawet powiedziane, że dysk kwalifikuje się do wymiany.
Proponuję mniej radykalne rozwiązanie - wejdź do BIOSu i w Advanced Options ustaw w opcji Boot Device Priority jako FIrst Boot Device CD-ROM, a jako drugi - HDD.
Włóż płytkę z Windowsem i zbootuj tę płytkę -> użyj opcji “napraw”. Powinno pomóc.
Sprawdź też podpięcie dysku, oraz czy się nie przegrzewa/przechładza (dyski źle pracują w temp. poniżej 25 stopni Celsjusza - temperatura pracy).