Problem z komputerem


(Daro U) #1

Dzisiaj rano miałem, problem z uruchomieniem komputera, zaraz po włączeniu komputera, zamiast komunikatów biosu na ekranie, komputer wydawał z siebie jedynie sygnały dzwiękowe, 3 sygnały chwila przerwy ponownie 3 sygnały znowu przerwa i tak cały czas. Czasami po włączeniu nie było żadnych sygnałów jak i komunikatów na ekranie. Za którymś tam podejściem, po lekkim stukaniu w obudowę komputera, komp się odpalił i narazie działa.

Komputer: płyta główna AsRock K7S8X, AMD Athlon 2200+, 256 MB RAM PC3200, GeForce FX 5200.

Obudowa komputera nie była rozkręcana, nie dokonywałem również aktualizacji BIOSU.

Chciałbym sie dowiedzieć co mogło być przyczyną takiego zachowania komputera.


(squeet) #2

jonias spróbuj wyjąć pamięć RAM, wczyścić banki pamięci i kości, po czym włożyć na swoje miejsce…

Zamocuj dobrze wszystkie karty rozszerzeń i sprawdź, czy BIOS dobrze siedzi w komputerze (dociśnij go)…

I podaj koniecznie, jakiej firmy masz BIOS


(Daro U) #3

mam AMI BIOS z datą 10.07.2003


(JNJN) #4

Czyli albo konserwacja się kłania.

Lub jakiś zimny lut na którymś podzespole i nie styka.


(squeet) #5

adaml Ty miałeś problem z Commanderem - załóż nowy temat, bo podpiąłeś swój problem pod inny i zrobił się bałagan…

Załóż nowy temat :wink:


(Daro U) #6

to się jeszcze zapytam, w jaki sposób wyszyścić pamięć ??


(squeet) #7

Wyjmujesz z banków pamięci, oczyszczasz z kurzu, najlepiej szmatką chłonną bądź papierem toaletowym…

materiał nie może być namagnesowany

Tak samo papierem czyścisz delikatnie styki… Nie używaj żadnych płynów etc…

Wyczyść dokładnie wejście kości do banków, żeby nie było kurzu. Energicznie dmuchnij… I dociśnij dobrze


(JNJN) #8

Spręzone powietrze.

Odkurzacz z końcówką plastikową.

Pędzelek

Do złącza stykowego pamięci użyj twardej gumki ołówkowej.


(fiesta) #9

Dokładnie,

w celu uniknięcia bałaganu posty dotyczące problemu

adaml kasuję.

Proszę założyć osobny temat :!: :!: :!: