Witam mam problem z komputerem. Gdy mój komputer włączam to nie ładuje systemu ale bios i wszystko da się otworzyć natomiast aby system się załadował muszę przytrzymać przycisk komputera i go wyłączyć , a potem od razu włączyć . Czym to może być spowodowane oraz co mam zrobić aby komputer od razu załadował system?
Zabrakło najważniejszego, czyli dokładnego modelu płyty głównej.
Jeden z moich kompów miał taki sam objaw. Okazało się, że dysk twardy dość wolno się rozpędzał, a POST trwał na jego płycie bardzo szybko. Efekt był taki, że zanim dysk się rozkręcił, to POST już przeszedł i komputer nie bootował się z dysku. Trzeba było klepnąć reset i wtedy było OK.
Rozwiązaniem było wyłączenie opcji związanej z fast boot, żeby dysk miał czas się rozkręcić.
Funkcję fast boot lub quick boot przełącz na disabled lub full boot.
Z listy urządzeń z których bootuje komputer usuń pozostałe urządzenia poza dyskiem twardym na którym zainstalowany jest system.
Zanim zacznę szukać, sprawdź jedną rzecz: wystartuj kompa, wejdź do BIOS; jak się uruchomi, poczekaj 5 s. i w sekcji “File” daj “Ignore Changes and Exit”. Zakładam, że w tym momencie komp nie zresetuje się, tylko będzie kontynuować bootowanie. Czas, który spędzisz w BIOS będzie wystarczający do rozpędzenia się dysku i poprawnego startu systemu.