Witam.
Mam taki problem, iż dzisiaj zniknęła mi partycja 2 dysku SSD więc zacząłem się zastanawiać o co chodzi, pobrałem program jakiś tam wizard / zacząłem tworzenie nowej partycji / podczas tego wyłączyłem komputer / potem nie chciał się włączyć totalnie windows kółko ładowania ciągle / potem poczekałem chwilę i było Repairing (F:): 100% poczekałem komputer w końcu się odpalił / aktualnie problem mam taki :
explorer.exe się zawiesza z każdym uruchomieniem \ pulpit czasami nawet wywala na bialo i explorer musi sie resetowac
-Partycja dysku ssd pokazuje : Brak dostepu. Zly format ( cos w tym stylu)
nie moge uruchomic zadnego programu typu steam.exe czy tamten wizard od dyskow, jedyne co moglem odpalic to opere i sam system.
Mam nadzieje ze nie jest to przyczyna zepsutego dysku czy czegos takiego
Blagam pomozcie
Dobrze, teraz mam co do tego kilka pytań :
Co oznacza Hirean CD - jezeli chodzi o plyte to odpada nie mam napedu
Jak zrobic Smart HDtune
Reszte sobie ogarne, dziekuje za wskazowki
Aktualnie znowu powtorzyla sie sytuacja ale jest jeszcze gorzej / Zarzadzanie dyskami probuje zrobic ale mam Trwa laczenie z Usługą dysków wirtualnych / pulpit ciagle ma brak odpowiedzi a rzeczy z pulpitu pojawily sie po jakichs 5 minutach
Wyłącz komputer, odłącz od płyty głównej wszystkie dyski oprócz jednego, czyli systemowego. Teraz spróbuj uruchomić komputer tylko z jednym dyskiem, systemowym.
Opisz co to dało.
OK! Ja też nie twierdzę, że któryś dysk jest uszkodzony. Proponuję Ci, abyś w ten sposób, jak napisałem, mógł się zorientować czy system (na swoim dysku) został uszkodzony.
Sprawa jest poważna! Dysk 1 (250 GB) zmienił sobie na partycji F system plików z NTFS na RAW, czyli zawartość tej partycji dysku jest nie do odtworzenia w normalny sposób.
Jeśli masz na niej cenne prywatne pliki, to przykro mi, ale odzyskanie ich jest bardzo trudne.
System na dysku 0 trzeba sprawdzić bez udziału dysku 1!
Jeśli odłączysz od płyty głównej dysk 1, to uruchom komputer i sprawdź czy system się uruchomi.
Szybko to:
w Zarządzaniu Dyskami sformatuj partycję F na dysku 1. PPMyszy na obszarze partycji i wybierz z menu “Formatuj”.
Teraz zrestartuj komputer i sprawdź czy normalnie się uruchomi. Jeśli tak, to OK! Jeśli nie to zreinstaluj system na dysku 0. Tak jest najszybciej, ale… nie idealnie!
Jednak problem powrócił :V wcześniej miałem jakieś 3 stage naprawiania dysku, aktualnie znowu sam się zmienił na RAW, podczas formatowania wyskakuje error : raz “Nie udało się dokończyć formatowania dysku” a za innym razem “Błąd krytyczny urządzenia”. Mam nadzieję że jakoś pomożecie <3