Heja! Mam taki problem. Zakupiłem sobie ostatnio adapter 2x HDMI. I komputer wykrywa tylko 1 monitor ale 2 już nie…! Nie mam pojęcia co zrobić!
Pomocy!
Więcej info. Jaki adapter, podaj jego zdjęcie, do czego go podłączasz do DP, do USB-C czy może do HDMI.
jaki adapter? nie mam sprawnego telefonu. Ale podam link do aukcji! Podłączam go do karty graficznej 1050ti przez HDMI
a tutaj link : https://allegro.pl/oferta/adapter-hdmi-am-2x-hdmi-af-splitter-20cm-lanberg-8900019301?snapshot=MjAyMC0wNy0wMVQxNToxMTo1Mi45NjlaO2J1eWVyO2NkNzllMTkxYzMxZmIzZWMxNTVhM2U4ZjM1MTM0MmM5NDhkY2UyZjk2NTExMjY5ZGQ5OGVmZWYxYmYxOWFmMGU%3D
OK ale dlaczego chcesz podłączyć drugi monitor przez ten adapter? Przecież do 1050ti można podłączyć bezpośrednio drugi monitor. Chyba, że próbujesz zrobić to do wersji mobilnej w laptopie. Wtedy jest duża szansa, że za pomocą takiego adaptera to się niestety nie uda.
W aukcji nie ma napisane też jaka wersja portu jest potrzebna. By w ogóle to miało szansę zadziałać potrzebujesz podpiąć to do portu HDMI 2.0
Ten rozdzielacz (splitter) służy do podziału jednego sygnały hdmi na 2 monitory - tzn. ten sam obraz będziesz mieć na 2 monitorach
Wiesz? Sprawa wyglądała tak że na tej karcie nie mam 2 portów HDMI. Dlatego pomyślałem o zakupie adpatera… Na prawdę nie da rady nic z tym zrobić? Jakby coś karta to gtx 1050ti od Msi tyle że z dopiskiem gaming.
Czyli nic z tym nie zrobię?
: |
Karta grafiki nie musi mieć drugiego portu hdmi - drugi monitor można podłączyć do DisplayPort albo DVI.
Nie da. Na tym adapterze tylko zdublujesz obraz tak jak pisał @anon47021787. Podłącz drugi monitor po bożemu za pomocą innego wyjścia video dostępnego na karcie.
Ale na pewno masz tam DP przez który podłączysz dodatkowy monitor.
a czy jest możliwość podłączenia 2 monitora do płyty głownej?
Nie kombinuj. Masz kartę graficzną która pozwala na podłączenie do niej dwóch monitorów. Pierwszy podłączasz przez HDMI a drugi przez DP. Cała filozofia.
dobra, jeszcze dzisiaj zamówię HDMI na DP. Dobrze rozumuje?
Nie. Potrzebujesz dwóch przewodów.
- HDMI (już go masz)
- DP (jeżeli nie masz musisz go kupić)
Pierwszy monitor łączysz HDMI - HDMI.
Drugi monitor DP - DP (upewnij się, że drugi monitor można połączyć przez DP to znaczy czy monitor ma wejście DP)
okej! Dzięki za pomoc!