U znajomego jakoś dziwnie to wygląda. Obraz jest zbyt czerwony przy normalnych ustawieniach. Odejmowanie czerwonego koloru w ustawieniach monitora mało daje tzn. czerwony nadal jest zbyt intensywny a białe tło robi się nienaturalnie niebieskie.
W ustawieniach Windowsa 10 nic ciekawego nie znalazłem, w ustawieniach karty graficznej (jakiś Radeon) też. Co można zrobić? Są jakieś programy aby pozmieniać profile kolorów w systemie albo jakieś konkretne sterowniki do grafiki?
Wiem, że nie będzie idealnie, bo czytałem w internecie, że ludzie też mają problem z tym monitorem, ale żeby chociaż trochę było lepiej.
Z automatu powinno być gotowe oświetlenie.
Co masz na myśli?
Można próbować kupić kalibrator.
https://www.x-kom.pl/g-6/c/2085-kalibratory-do-monitorow.html?sort_by=price_asc
To za słaby monitor aby kupować tak drogie urządzenie. Wystarczy, że zrobię to na oko mając obok jakiś laptop. Bardziej miałem na myśli czy jest jakieś oprogramowanie, które ma więcej opcji niż suwaki: red, green, blue, brightess i contrast., które są w monitorze.
Z kalibratorem to dobry pomysł, ale nie musisz go kupować, zobacz - może ktoś w twojej okolicy ma takowy do pożyczenia / płatnego przeprowadzenia kalibracji. Ja sobie kupiłem Calibrite pod monitor acera i jestem z niego zadowolony / edycja zdjęć i montaż wideo.
Druga sprawa to model monitora.
Zawsze możesz przywrócić ustawienia domyślne na karcie i na monitorze i poszperać w sieci. Na wielu forach podają parametry pod dany monitor jaki uzyskać kolor pod edycję zdjęć, multimedia lub granie.
Robiłeś dccw ? Jak nie to: Win + R. i wejdź dccw
Łopatologia:
Oprócz tego jest całe stado programików pomagających:
Nie wiem jak teraz wyglada soft od Radeona ale na 100% jest tam możliwość regulacji RGB czy w stylu temperatura barwy itp