Problem z konfiguracją komputera (AGP, FW)


(Credt) #1

Witam!

Ostatnio trapią mnie same problemy z komputerem. Jakieś półtora miesiąca temu narzekałem na ciągłe wyrzucanie blue screena. Doszedłem w końcu przy Waszej pomocy, że to wina przegrzewającego się procesora. Zanim na to wpadłem, myślałem, że to przez niepoprawną konfigurację karty graficznej lub płyty głównej. Instalowałem sterowniki do obu podzespołów (płyta Gigabyte GA-7VA rev 1.0, karta Radeon 9550 128 MB), ale problem nie znikał, bo nie była to wina driverów.

Do czego zmierzam - w czasie tej awarii procka kombinowałem z mnóstwem różnych ustawień karty i płyty. Zmieniałem szybkość AGP z 8x na 4x, wyłączałem FastWrite, przełączałem na tryb PCI, kilkakrotnie instalowałem nowe sterowniki i dopiero po wymianie wiatraka proca, problem zniknął. Pozostała natomiast pomieszana konfiguracja kompa.

Problem może wydawać się wyjątkowo głupi, ale nie potrafię sobie z nim poradzić. Otóż gdy ustawię szybkość AGP na 8x i włączę FastWrite, wszystko chodzi cacy, tj. filmy się odtwarzają, komputer śmiga, natomiast spada stabilność podczas grania - czasem wywali do Windowsa, czasem się zawiesi. Jeżeli zmienię AGP na 4x i wyłączę FW, gry chodzą idealnie, bez zacięć i wywaleń do Windy, natomiast każdy player (WMP, Winamp i parę innych) prócz AllPlayera nie odtwarza obrazu w filmach - jedynie sam dźwięk. Nigdy wcześniej nie miałem tego typu problemów.

Przed przegrzaniem procka i zabawą w konfigurację nie sprawdzałem, na jakim konfigu chodzi komputer. Chciałbym go przywrócić do tego, przy jakim obie wartości (stabilność gier vs obraz w filmach) były ze sobą zgodne. W tym celu szukałem problemu nawet w podłożu DirectXa - przeinstalowałem wersję 9.0c z września 2007. Wgrałem nowe stery do karty graficznej (obecnie są to Catalyst v7.10, a więc najnowsze). Próbowałem przechodzić w tryb PCI, grzebałem co nie co w BIOSie - wszystko na nic. Wciąż muszę wybierać, czy chcę stabilnie grać, czy oglądać filmy, zamiast ich słuchać.

Ostatnio (tj. wczoraj), zmieniłem z powrotem AGP na 8x i wł. FW, żeby obejrzeć film (kiedy chcę pograć, zmieniam ponownie AGP na 4x i wył. FW). Kiedy wcześniej ten sposób działał, teraz już nie. Obraz w filmach nie odtwarza się już w żadnej konfiguracji.

W czym może leżeć problem? W zasilaczu? W płycie głównej? W karcie graficznej? W DirectXie? Czy może jakiś wirus siedzi na komputerze? W tym celu umieszczam log z HJT.

Proszę o pomoc i porady. Czy konieczny będzie format komputera?

Dziękuję również za cierpliwość tym, którzy przeczytali mój post :wink:


(Flyby) #2

Zainstaluj STARSZE sterowniki do karty graficznej. Zacznij od takich np z zeszłego roku. Jeżeli będzie komp stabilnie chodził, w obu trybach, to zainstaluj sterowniki o "oczko" wyższe. I tak do ostatnich stabilnych na Twoim komputerze.

Czasem to właśnie najnowsze, niedopracowane sterowniki są przyczyną problemów, a pisałeś, że zmieniłeś kilka razy stery do grafiki.

Powodzenia :slight_smile:


(Credt) #3

Edit:

Zainstalowałem sterowniki v7.6 i ku mojemu zaskoczeniu (i uciesze) - działa! Bardzo dziękuję, flyby. Błędnie kierowałem się rozumowaniem "nowsze-lepsze".

Pozdrawiam! :slight_smile: