tzn. po uruchomieniu programu mutt nie mam w niej żadnych wiadomości
Poniżej przedstawię konfigurację w/w programów
fetchmail:
esmtp:
procmail:
MAILDIR=$HOME/Mail ##należy się upewnić że podany tu katalog istnieje w systemie
LOGFILE=$HOME/.procmaillog
LOGABSTRACT=no
#VERBOSE=on ##tryb gadatliwy
VERBOSE=off
FORMAIL=/usr/bin/formail
NL="
"
##każda formuła zaczyna się od :0
##nie należy wstawiać żadnych komentarzy w wierszach reguł
##wiersze warunków zaczynają się *
##wyra¿enia regularne s± naszymi przyjaciółmi
##możemy stosować wiele następujących po sobie warunków
##wszystko za * jest wysyłane prosto do polecenia egrep
##w pierwszej linii za warunkami występuje akcja, w naszym przykładzie będzie to
##nazwa skrzynki do której ma trafiać list
#wykryj duplikaty u¿ywaj±c programu formail
#:0 Whc: .msgid.lock
#| $FORMAIL -D 16384 .msgid.cache
#:0 a
#$MAILDIR/duplicates
#przyjaciele, których pocztê zawsze chêtnie przeczytamy
#:0
#* ^From:.*(craig\@hotmail|renee\@local.com)
#$MAILDIR/friends
#prymitywna filtracja spamu
#* ^Subject:.*(credit|cash|money|debt|sex|sale|loan)
#$MAILDIR/spam
#nie chcemy żadnych wiadomości html
#* ^Content-Type:.*html
#$MAILDIR/junk
#umieść listy w odpowiednich skrzynkach
:0
* ^From:.*debian.linux.pl
debian.linux.pl
* ^From:.*@gmail.com
gmail.com
* ^From:.*@e-academy.com
e-academy
############################################
# Ostatnia reguła: poczta, która ją spełnia #
# wędruje do domyślnej skrzynki pocztowej #
############################################
* .*
Inbox
# Koniec pliku
Konfiguracja fetchmaila wygląda poprawnie. Z błędem pokazanym w pierwszym poście jeszcze się nie spotkałem (ale jak wpisałem w Google owy błąd, uzyskałem dużo wyników - szukałeś chociaż trochę na ten temat?).
Poradniki są pisane z reguły w taki sposób aby działały u jak największej liczby użytkowników. Nie powiedziano jednak, że u wszystkich dany sposób będzie działać.
Napisałem o wbudowanej funkcji umożliwiającej mutt’owi odbieranie i wysyłanie poczty. Możesz z tego skorzystać, aczkolwiek nie wiem czy integruje się to z procmailem (szczerze mówiąc za wiele tym się nie interesowałem, a powód jest prosty: jak na razie wszystko u mnie śmiga).
Masz konto na Gmailu - czy ustawiłeś w nim możliwość korzystania z pop3 i smtp?
Zacznijmy może od tego czy jakiekolwiek wiadomości są pobierane… Wyślij sobie samemu parę razy maila i zobacz czy fetchmail ściągnie go poprawnie (poszukaj owych e-maili w odpowiednich katalogach (patrz: procmailrc)).
Chciałbym Cię prosić abyś pisał troszkę dokładniej - wpierw wspominasz, że mutt nie widzi e-maili, a teraz (jak rozumiem) stwierdzisz, iż nie widzi skrzynek… Jak z tym w końcu jest? (:
Spójrz na plik ~/.procmailrc:
A teraz muttrc:
Widzisz różnicę? Każesz sortować wiadomości w ~/Mail, a w Mutt ustawiasz, że folderem listów jest ~/mail. Popraw to.
Mniemam, że pisząc “=debian” chciałbyś stworzyć skrzynkę o nazwie debian, gdzie będą wrzucane wiadomości z debian.linux.pl. Z tego co wiem, może to nie zadziałać. Nazwy skrzynek w procmailrc i muttrc powinny być takie same (więc jeśli w procmailrc masz debian.linux.pl, to w konfiguracji mutt’a powinno być “=debian.linux.pl”).
set attribution="Dnia %d, %n napisał:"
set charset="iso-8859-2"
set folder="~/Mail"
set realname="user"
set sendmail="/usr/bin/esmtp"
macro index G "!fetchmail -a -m 'procmail -d %T'\r"
macro pager G "!fetchmail -a -m 'procmail -d %T'\r"
auto_view text/html
set sig_dashes=yes
set folder=~/Mail
set spoolfile='/var/mail/user'
set postponed=+Drafts
set trash=+Trash
set record=+Sent
set header_cache=~/tmp/mutt-cache
mailboxes ! =debian.linux.pl =e-academy =gmail.com =Sent =Trash =Spam =Inbox
Paczka z mojej strony jest już troszkę stara (w unstable jest mutt i mutt-patched).
Wychodzi na to, że nie ma tam żadnych wiadomości lub po prostu mutt ich nie widzi.
Masz katalog ~/Mail, powiedz ile w nim masz katalogów i plików. Jaki typ skrzynki tam występuje - maildir czy mbox? Sprawdź potem w odpowiednich katalogach/plikach w ~/Mail ile masz wiadomości dla danej skrzynki (np. debian.linux.pl).
Myślę, że skoro konfiguracja Mutt’a i procmaila jest OK, winy należy szukać w samych skrzynkach…
Zapewne nie muszą (ale tu pewnie kłania się konfiguracja programu do odbierania poczty).
Jeżeli używasz Mutt’a z sidebarem to już masz listę skrzynek (to “okienko” po lewej). Jeśli korzystasz z wersji mutt’a bez tego dodatku, musisz wciskać l (być w może w opcjach możesz ustawić aby zaraz po starcie programu pojawiała się lista skrzynek).