Problem z konfiguracją mutt w Debianie

wysłałem dwie wiadomości (kopie zapisały się w folderze sent), następnie poleceniem fetchmail sprawdzam czy nie ma nowych maili na gmailu które przed chwilą wysyłałem no i okazuję się że nic więcej nie ma.

Sam tego kiedyś doświadczyłem. Nie udało mi się jeszcze pobrać wiadomości, które wcześniej wysłałem z tego samego konta, z którego odbieram. Spróbuj z innego konta, bądź poproś kogoś aby wysłał parę wiadomości do Ciebie.

Faktycznie wysłanie wiadomości z innego konta, i odebranie jej w mutt działa jak należy.

Na początku pytałem się czy nazwa maila pobieranego do utworzonej skrzynki musi mieć postać msg*, czytałem dokumentację ale nie wiem gdzie można znaleźć info na ten temat.

To ostatnia prośba.

Za wcześniejszą pomoc i cierpliwość serdecznie dziękuję

Nie jestem w 100% pewny czy każda wiadomość u Ciebie ma właśnie taką nazwę. U mnie takie nazwy nie występują. Odbierz kilka różnych maili i sprawdź ich nazwy w ~/Mail/skrzynka/new.

Każda ma nazwę msg i kilka cyfer, trudno jest w ten sposób zgadnąć która jest która ale jeśli nie da się nic zmienić trudno.

Czy nazwa wiadomości zmienia się jeśli zostaną one przeniesione do ~/Mail/skrzynka/cur ?

Niestety nie

Szczerze mówiąc nie wiem jak to zmienić. Tak jak wspomniałem wcześniej, może program do pobierania poczty ma tego typu możliwości.

Swoją drogą, czemu chcesz zmieniać nazwy? Przeszkadzają Ci one? (: Bo wątpię, że będziesz szukać odpowiednich wiadomości w katalogach (do tego służy czytnik poczty).

Nie wiem do czego doszła dyskusja. POP3 ma opcję wykasowania wiadomości. Oczywistym jest, że w momencie, kiedy z niej nie skorzystasz, to wiadomości zostają. Pamiętam jednak, że serwer POP3 zapamiętuje sobie, którą wiadomość przesłał jako ostatnią, by nie wysyłać ich ponownie. Wybaczcie mnie, jeśli się mylę - musiałbym sobie przypomnieć informacje o protokole POP3.