Od momentu kiedy kupiłem nowy dysk SSD na NVMe i ustaliłem na nim plik stronicowania przy każdym uruchomieniu komputera pojawia mi się taki błąd:
System Windows utworzył tymczasowy plik stronicowania na komputerze, ponieważ wystąpił problem z konfiguracją pliku stronicowania podczas uruchamiania komputera
Zaleca się zachowanie rozmiaru początkowego i maksymalnego na tej samej wartości, aby uniknąć fragmentacji pliku na dysku. Aby to zrobić, wykonaj następujące kroki:
W zakładce „Zaawansowane”, w sekcji „Pamięć wirtualna”, kliknij przycisk „Zmień”.
Odznacz opcję „Automatycznie zarządzaj rozmiarem pliku stronicowania dla wszystkich dysków”.
Wybierz dysk twardy, dla którego chcesz zmienić rozmiar pliku stronicowania.
Wybierz opcję „Rozmiar niestandardowy” i wprowadź taką samą wartość dla rozmiaru początkowego i maksymalnego pliku stronicowania. Zalecana wartość to około 1,5-krotność ilości pamięci RAM na Twoim komputerze.
Kliknij „Ustaw” i potwierdź zmiany, klikając kolejno „OK”.
Z poważaniem : Jarosław Bartkowski
Można przeniesc pagefile.sys na inny dysk, partycje ale jesli przenosisz na inny dysk to musi byc wydajniejszy niż systemowy bo moga byc problemy.
Jesli to jest dodatkowo stworzona partycja na tym samym dysku to wtedy tez moga byc problemy,
pagefile.sys najlepiej działa gdy jest na systemowej patrycji.
Taki komunikat moze dodatkowo oznaczać ze
Jest problem w Rejestrze lub sam pagefile.sys jest uszkodzony.
Wpisz w wyszukiwarkach
How to Fix Windows Created a Temporary Paging File
Tak, fragmentacja zachodzi na dysku SSD jak i HDD, ale to że ona zachodzi to nie kwestia używanego nośnika, tylko tego, że w systemie Windows jest używany system plików NTFS (oraz inne).
Stara, od dawna nieaktualna zasada, wywodząca się z czasów kiedy komputery miały kilkadziesiąt, kilkaset megabajtów pamięci.
Yakii i wielkipiec podsunęli ci sugestie które mogą zadziałać. Sprawdź je.
W przeciwieństwie do dysku twardego dysk półprzewodnikowy przechowuje dane w całości w jednym urządzeniu i uzyskuje dostęp do pamięci losowo, inaczej niż sekwencyjnie, co sprawia, że dysk SSD szybciej odczytuje i zapisuje dane.
Dzięki unikalnemu mechanizmowi przechowywania danych na dysku SSD, zapewnia on losowy dostęp do fragmentu pliku w pamięci flash bez żadnych opóźnień. Dlatego defragmentacja dysku SSD w celu optymalizacji szybkości dostępu nie jest konieczna.
Jeśli będziesz wielokrotnie defragmentować dysk SSD, spowoduje to jedynie niepotrzebne zapisy na dysku SSD i skróci jego żywotność.
**Odnośnie jeszcze pliku stronicowania . Ja mam tak ustawione. Przy 64 GB RAM i jest OK.