Problem z konfiguracją routera Linksys WRT54GC


(gbartosz83) #1

nie mogę uzyskać połączenia z internetem mam tylko połączenie bezprzewodowe z routerem ale router nie pobiera adresów DNS

mam Vistę z routerem Linksys WRT54GC i do konfiguracji używam tego skryptu

http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1.02.5/Setup.htm

podłączyłem się do routera wszedłem w konfigurację przez IP w firefoxie i połączenie bezprzewodowe z routerem mam ustawione, jednak nie mam połączenia z internetem, ustawiam automatyczną konfigurację przez DHCP, próbowałem z klonowaniem i bez klonowania MACa sieciówki jednak nic to nie daje

POMOCY

narazie nie konfigurowałem filtrowania MACów tylko samo szyfrowanie połączenia


(Tompyk) #2

Kto jest Twoim dostawcą internetu - masz modem kablowy czy inaczej?


(gbartosz83) #3

mam zwykłą sieć osiedlową IP DNS mam przypisywane przez DHCP


(Zespol1) #4

Ustawiłeś na komputerach w kartach sieciowych, aby automatycznie pobierały adres IP itd. ?


(Asterisk) #5

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Mroczny30) #6

a adresy DNS masz we właściwościach połączenia sieciowego

więc najpierw spróbuj podłączyć kompa bez routera, spisz DNS, Bramke i maske( wszystko masz we właściwościach połączenia sieciowego)

i pożniej podłącz router i skonfiguruj go w/w numerami :]


(gbartosz83) #7

tylko dlaczego mam je ręcznie wpisywać jak wszystkie namiary połączania mam przydzielane przez DHCP


(Mroczny30) #8

bo router nie może tego automatycznie przydzielić

w mojej sieci osiedlowej sam to przydzielił, a mój kolega ma w UPC to sam mu musiałem wpisać do tylko GG działało


(gbartosz83) #9

ustawiłem statycznie IP Bramę Maskę i DNSy nic to nie zmieniło - dalej mam połączenie z routerem ale nie mam połączenia z internetem, sprawdziłem czy to nie jest problem filtrowania MACów moich sieciówek (przewodowej i bezprzewodowej) przez mojego dostawcę - oba adresy dostawca ma podane więc to nie jest problem


(Mroczny30) #10

to zwróć się do dostawcy internetowego, może o MAC adres chodzi

u jakiego dostawcy masz internet i czy posiadasz jakiś dodatkowy sprzęt (modem itp.)??


(gbartosz83) #11

mam zwykłą sieć osiedlową - to nie jest sprawa MACów oba podałem dostawcy (z karty WIFI i zwykłej)


(Mroczny30) #12

musisz im podać podać MAC routera


(gbartosz83) #13

nie muszę - włączam klonowanie maca karty na routerze


(Mroczny30) #14

ale oni mogą zapisać tylko jeden MAC


(gbartosz83) #15

w mojej sieci mam możliwość podania 2 maców dla jednego komputera


(Mroczny30) #16

to musiałeś gdzieś pomylić ustawienia, bo jeśli MACi wporządku to prawdopodobnie jakieś wartości źle wpisałeś

a zobacz czy internet działa jeśli podłączysz komputer bezpośrednio do internetu


(gbartosz83) #17

dobrze wpisałem próbowałem kilka razy zarówno przez statyczne podawanie IP, Bramy, DNS, jak i przez DHCP przewodowe połączenie mam konfigurowane przez DHCP więc powinno działać od razu a nie działa,

próbowałem teraz też jeszcze przez kreator zamieszczony na płycie i również bez powodzenia, w czerwcu konfigurowałem podobny router (WRT54G bez C na końcu) i wiem jak to zrobić - mimo to nie działa


(Mroczny30) #18

a zobacz czy internet działa jeśli podłączysz komputer bezpośrednio do internetu


(gbartosz83) #19

bezpośrednio internet działa normalnie - na przewodowej sieciówce


(Mroczny30) #20

Internet IP Address: . . .

Subnet Mask: . . .

Default Gateway: . . .

Static DNS 1: . . .

Static DNS 2: . . .

gdzieś tu musisz mieć błąd

DNS są 2 i oba musisz wpisać