Problem z konfiguracją routera TL-WR841N TP-Link


(Rzemasio) #1

Witam, mam naprawdę spory problem, który dotyczy konfiguracji routera TL-WR841N TP-Linka. Mianowicie, podłączając kabel WAN pod ten router, wchodzę na stronę routera (adresu ip) i próbuję juz od ponad 3h rozgryźć o co chodzi. Problem polega na tym, że wchodząc w opcję WAN->Network wybieram opcję Auto Detect. Wykrywa mi statyczne IP.

Jest to dla mnie duzym zdziwieniem gdyz poprzedni router z TP Linka TL-WR740N wykrywa mi IP dynamiczne. Dane IP adresu, maski i gateway same sie pobierają po przez wybranie opcji RENEV.. natomiast w nowym routerze nie da się tego zrobić, zaznaczam recznie Dynamic IP, klikam opcję RENEV i nie pobiera zadnych danych.

Fioła juz dostaję, aktualizuje oprogramowanie do tego routera, wpisuje dane na statyczne IP, robie co mogę, zmieniam maski itp i nadal mam ograniczenie na sieci. Czy ktoś spotkał się juz z takim przypadkiem? Czy to jest normalne by oba routery tej samej firmy wykrywały różne typy IP? Dodam, że tego starego routera używam juz ponad rok, działa na dynamicznym IP i wszystko jest w porządku, aczkolwiek potrzebuję go zmienic na ten mocniejszy i nie mam pomysłu jak go dobrze skonfigurowac.

Zapomniałem zamieścić informację dotyczącą dostawcy internetu - jest nim INEA, internet radiowy 6M

Z góry dziekuje za pomoc.

Łukasz.


(Kojot) #2

Czy Twój usługodawca nie pytał Cię nigdy o adres MAC poprzedniego urządzenia? Jeśli tak, to znaczy że wprowadził filtrowanie adresów MAC i musisz podać mu adres nowego urządzenia, aby zostało odblokowane. W przeciwnym wypadku serwer DHCP nie będzie odpowiadał na zapytania z nowego urządzenia.