Mam mały problem i spróbuję go opisać najbardziej szczegółowo jak się tylko da.
Otóż jestem w sieci osiedlowej. DHCP i DNS automatycznie wykrywane. Połączony jestem przez kartę WiFi. Komputer stacjonarny z kartą WiFi, antenka za oknem połączona przez kabel bezpośrednio do karty. Bez żadnych urządzeń po drodze.
Zakupiłem jednak laptopa z WiFi i lanem oraz Router Edimax AR-7084gA. Chciałem połączyć to wszystko tak, by ta antenka która jest za oknem po kablu wchodziła do routera, a z routera już po lanie szedł internet do stacjonarnego kompa i laptopa (rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie wezmę swojego łącza). Loguję się na router, kombinuję, ale poza tym że łączę się po lanie do sieci, to internetu nie ma.
jest możliwe takie połączenie jak najbardziej, problem na pewno jest w tym, że nie podałeś adminowi sieci MAC adressu tego rutera i dlatego jest nierozpoznawalny.
My tutaj nie musimy podawać adresów MAC kart sieciowych ani innych urządzeń, bo dużo ludzi i częste wymiany sprzętu są… zapewne problem tkwi w odpowiedniej konfiguracji routera, tylko nie wiem za bardzo jak go skonfigurować…
bananjp właśnie dlatego go zakupiłem, bo planuję wziąć Netię prawdopodobnie za 2 miesiące.
Zulowski i adio741 chodzi o to, że net ma płynąć bezpośrednio do routera od anteny za oknem. Teraz jest sama karta WiFi w PC z anteną pociągniętą za okno, a ja chcę skierować ten sygnał nie do karty WiFi, tylko do routera. A z routera już po LAN`ie do dwóch komputerów.
sieć osiedlowa (WiFi)
|
antena
| (przedłużka)
router
(LAN) / \ (LAN)
Nie będzie żadnego kompa z kartą WiFi jak na razie (chociaż w laptopie jest, a z PC ją wyciągnę).
no i wreszcie pewnie o to mi chodziło. możliwe że to jest tylko wyjście… gniazdo na antenkę jest, kabel normalnie się wkręca, ale widocznie nie ma wejścia tylko samo wyjście… nie wiem jak to sprawdzić…
chociaż to jest router/modem/ap/switch, więc chyba powinno iśc tak zrobić jak chcę?
nie, to jest modem, ruter do którego podłączasz sygnał z gniazdka telefonicznego, może tylko rozsyłać sygnał np. przez antenkę do laptopa i na inne kompy przez kabel
Patrz, w tym routerze na pewno masz conajmniej 4 wejscia na rj45, wpinasz internet do gniazda nr 1, demilitaryzujesz, a na kompach ustawiasz wlasnie dostep do internetu poprzez ten ip, ktory masz wpięty ten internet, wifi z routerze nadaje, kablowo tez internet ma byc.
Na odleglość tego nie mam najmniejszego zamiaru robic, jak jestes z Rzeszowa, to moge ustawić.
Masz zły router, ADSL jest pod Neostradę i pochodne. W tej chwili podpinasz kabel z modemu i kompa pod switch wbudowany w router. Sygnał w ogóle nie jest routowany i dlatego nic nie jest dzielone .