Problem z konfiguracją sieci - router, radiówka i kabel


(Fragi69) #1

Witam, mam problem ze skonfigurowaniem sieci domowej. To jest czwarte forum w przeciągu tygodnia, na którym wołam o pomoc - i nic. Proszę więc potraktować sprawę bardzo ambicjonalnie :wink:

Mam internet z kablówki z modemu kablowego. Podłaczenie idzie na router, z routera kablem internet idzie na PC i bezprzewodowo na drugi PC.

Mój router to Netgear WPN824v2. System operacyjny W.XP z SP2. Oba komputery mają przypisane statyczne, różne od siebie IP. Połączone są w sieć domową przy pomocy konfiguratora sieci domowej. I teraz problem:

Z komputera podłączonego do routera kablem (komputer dzieci) widać udostępnione dyski drugiego komputera i można z nich korzystać. Niestety, juz nie na odwrót - pojawia sie monit o odmowie dostępu.

Firewall jest odblokowany poprzez kreatora sieci, w którym ustawiłem udostępnianie plików i folderów w obie strony.

Komunikat błędu wygląda TAK

Oto screeny ustawień protokołu TCP/IP: word.doc

Jak ugryźć ten problem? Z góry dziękuję za pomoc.


(Wossek3) #2

Też miałem taki sam problem polegający na tym ze nie mogłem udostępniać plików na drugiego kompa. Sprawdź czy w ogólnych opcjach masz zainstalowaną funkcje 'Klient' (właściwości połączenia, zakładka ogólne i zainstaluje 'Klient'). Jeżeli tak to sprawdź czy oby dwa kompy maja taka sama Grupę Roboczą, jeżeli nie to ustaw tak żeby miały taką samą. Jeżeli to nie zadziała to nie mam więcej pomysłów. :wink:


(Fragi69) #3

Nie działa :slight_smile: Co więcej, zainstalowałem przed chwilą Hamachi, który sam w sobie działa chyba na zasadzie klienta i tworzenia czegoś w rtodzaju wirtualnej karty sieciowej (przepraszam, jesli sie mylę, jestem ignorantem). Podobno znosi on wszystkie przeszkody działając na wszystkich możliwych konfiguracjach - niestety, u mnie również tylko w jedną stronę ..:frowning:

Niech to szlag...


(Wossek3) #4

Ten program z tego co się orientuje jest do tworzenia sieci komputerowej, przez neta. To co Ci wcześniej napisałem to mi zadziałało, wiec nie wiem dlaczego Tobie to nie chce działać, może ktoś inny z forum będzie miał pomysł jak to zrobić. pozdro


(Pawelr87) #5

wyłącz firewalle na oby dwóch kompach, zaloguj oba na koncie administratora i sprawdź czy jest ta sama grupa robocza i wypróbuj - tak powinno działać a potem tylko trzeba dojść który komputer blokuje i czym.


(Wossek3) #6

ale napisał ze firewall jest odblokowany, i grupę roboczą ma dobrą bo juz sprawdzał.


(Ferdek31) #7

przede wszystkim loguj sie na obu komuterach na koncie administratora, na żadnym z komputerów pliki, które udostepniasz nie moga mieć statusu prywatnych ani zaszyfrowanych, najlepiej umieścić je w katalogu "dokumenty udostepnione" i nadaj status dostępu dla wszystkich / w zakładze właściwości i udostepnianie /. Problem może powodować również zapora sprzętowa na routerze.