Problem z kontrolerem multimediów audio


(Forbi) #1

Cześć. Mam mały problem, a mianowicie. Zrobiłem format komputera. Zainstalowalem Windows XP Home Edition. Wszystko ładnie pięknie. Zainstalowalem sterowniki, niby powinno wszystko działać, ale. W menadżerze urządzeń ----> inne urzadzenia. Nie ma kontrolera multimediów audio. Płyta głowna: ASUS P5KPL-C.


(reos) #2

Sprawdź jeszcze Panel sterowania->Dźwięki i urządzenia audio ->zakładka "audio", czy masz wymieniony

sterownik i czy przyciski są aktywne.

P.S Sterownik chipsetu płyty głównej zainstalowałeś ?


(Forbi) #3

Tak, sterowniki są wymienione i przyciski są aktywne. Sterowniki płyty głównej wszystkie się zainstalowały.


(reos) #4

Jeżeli masz dźwięk, to w czym problem ?

W kontrolerach dźwięku, wideo powinien być podany Twój sterownik audio, i tyle.

Prawdopodobnie taki: Realtek Audio Driver V5.10.0.5904


(Forbi) #5

No własnie mówię, że nie ma dzwieku. Pokaże fotki.

6897625081_68fdfc2d41.jpg

6897622381_bcf5a4a8cb.jpg


(reos) #6

"Kliknij" w Kontrolery dźwięku, wideo i gier i pokaż jak to wygląda.

Zobacz jeszcze raz Panel sterowania->Dźwięki i urządzenia audio->Głośność , czy przypadkiem nie jest odznaczona opcja "WYCISZ"


(Forbi) #7

Proszę:

6897780569_a48ca79702.jpg

W głośności jest wszystko dobrze.


(reos) #8

Czy posiadasz kartę graficzną Nvidii GeForce ? Jeśli tak, to nie ma sterownika ( chyba nVidia WDM A/V)


(Forbi) #9

Grafika: NVIDIA GeForce 8500 GT - ale sterownik jest zainstalowany.


(reos) #10

Może być nieodpowiedni. Usuń i zainstaluj inny.

Masz tutaj:http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl na PC


(Forbi) #11

Sterownik jest z płyty którą producent dołączył do karty graficznej. Więc jak może być niewłaściwy?


(reos) #12

Oryginalny, musi być dobry, pomyślałem, że może ściągałeś skądś i źle popadłeś.

Wykonywałeś próbę w Menadżer urządzeń ->dwuklik na znak zapytania Kontrolery dźwięku....->Zainstaluj ponownie

sterownik ?


(Forbi) #13

Tak próbowałem. Niestety nic to nie dało. :expressionless:


(reos) #14

Te rady potraktuj "luźno"

Po instalacji sterowników zrestartowałeś komputer ?

Napewno dobrze masz podłączone głośniki ? (to pytanie tak na wyrost, ale można sprawdzić ,na wszelki wypadek)

Dla pewności przeinstalowałbym jednak sterowniki, czyli usunąć i zainstalować jeszcze raz.


(Forbi) #15

Komputer po instalacji sterowników był restartowany, głośniki są podłączone dobrze. Sterowniki odinstalowywałem i instalowałem kilka razy - niestety nic.


(reos) #16

Trochę przynudzę.

Zainstalowałeś :

1.Sterownik chipsetu.

2.Sterownik Audio.

3.Sterownik grafiki - ten pomijamy, jako bez związku, w tej sytuacji.

W takiej kolejności, trzeba zainstalować : 1, 2, 3.


(Forbi) #17

Tak właśnie instalowałem.


(reos) #18

Na pasku zadań, obok zegara rozwiń listę, powinien być Menedżer Realtek HD Audio, może tam jest coś wyłączone.


(Forbi) #19

Tam wszystko jest włączone. Sprawdzałem wcześniej już.


(reos) #20

Pobierz , zainstaluj i zobaczysz....