Witam, mam problem z pamięcią ram. Otóż wyciągnąłem kość Ramu z innego komputera pc chcąc dołożyć do drugiego komputera pc i od samego początku sprawiało to problemy. Komputer uruchamiał się ponownie bez przyczyny, sprawdziłem na necie żeby uruchomić na komputerze program memtest który robi test ramu. I tak doszedłem do tego momentu gdzie program się loopuje, po wykonaniu testu komputer uruchamia się ponownie ale wyników wgl nie pisze. Co mam zrobić? Bo jak zostawię to teraz to później przy pracy będzie się uruchamiał ponownie lub będzie błąd. Też przy którymś uruchomieniu pojawił się błąd memory managment. Pomocy! Niekiedy też w czasie trwania testu komputer się zawiesza…Także dzieje się że wyświetlają się błędy ale od razu komputer się uruchamia lub zawiesza… A system wykrywa tę pamięć ale gdy normalnie komputwr uzytkuje po prostu uruchamia się ponownie! A w czasie trwania diagnostyki pamięci wysakuje problemy ze sprzętem a sam test się zacina i trzeba restartować bo wgl nie idzie do przpdu tylko jest w miejscu IMG_20200418_183537|690x388
być może pamięć nie jest kompatybilna z tą która już w komputerze była zainstalowana. Bo aby kości ze sobą współpracowały muszą mieć te same parametry i być ze sobą kompatybilne.
To, że mają obie 3000MHz to nie znaczy, że są ze sobą kompatybilne. Zresztą z zapodanego zdjęcia nic nie wynika. Podaj dokładne parametry wszystkich kości pamięci jakie masz zainstalowane.
jedna która była od początku: https://www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-8-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16s-8gisb-941201/
druga, którą dzisiaj włożyłem: https://www.x-kom.pl/p/263000-pamiec-ram-ddr4-patriot-8gb-2x4gb-3000mhz-cl16-viper-4.html
Przełóż je miejscami może wtedy pójdą a jak nie to niestety nic z tego
system ją wykrywa i jest użytkuje normalnie z tej pamięci bo widać ją nawet w davinci bo do tego tylko przekładałem kość aby płynniej mi davinci chodził tylko teraz boję się o niechciane urchoomienia ponownie i o bluescreeny
czy mogło w takim razie dojść do uszkodzenia kości jak system ją widzi i jest zainstalowana?
i co masz na myśli pisząc że nic z tego, kość do wywalenia czy przełożyć znów do pierwotnego pcta?
i co mam z tym począć jak błędy się pojawiają i pcet uruchamia się ponownie?
Nie do wywalenia tylko są niekompatybilne. Może być problem z opusnieniani ( się nie zgrywają)
Często jest tak z kościami innych produnentów