Problem z łączeniem w wyłączeniu WEP

Mam taki problem…

Mam zainstalowana Viste home premium i łącze się bezprzewodowo (za pomocą wbudowanej karty) z Liveboxem. Wyczytałem w necie że wyłączając szyfrowanie WEP mogę zwiększyć transfer. Więc wyłączyłem szyfrowanie i teraz nie mogę się połączyć ;/ Zdy włączam szyfrowanie z powrotem znowu mogę się połączyć…

O co chodzi?

Jeżeli wyłączasz szyfrowanie, to w opcjach połączenia bezprzewodowego również powinieneś je wyłączyć - jeżeli tego nie zrobiłeś to na 99% dlatego nie możesz się podłączyć. Włączenie szyfrowania owszem spowalnia transmisję danych jednak w przypadku szyfrowania WEP i WPA-PSK u siebie nie odnotowałem jakichś znaczących różnic (łącze 6 Mbps). Osobiście wolałbym nawet mieć nieco mniejsze transfery, a sieć zabezpieczoną aniżeli szybsze transfery bez jakichkolwiek zabezpieczeń - pamiętaj, że jeżeli sieć jest niezabezpieczona to zawsze mogą się do niej podpiąć jacyś nieproszeni goście, a wtedy transfer zapewne spadnie znacznie bardziej aniżeli w przypadku zastosowania szyfrowania :).

Wiem o tym. Jednak mieszkam w małej wiosce znam wszystkich sąsiadów, zrezta oni są już podłączeni ;] Także nie grozi mi tutaj żeby ktokolwiek mi sie do LANu włamał