Problem z łącznością Wi-Fi Cisco epc3925


(Prorocer) #1

Witam, otóż mam przedziwny problem pomiędzy laptopem (Dell Alienware 15, windows 10, karta sieciowa: Killer Wireless-n/a/ac 1525 Wireless Network Adapter)

i telefonem LG-E460 a routerem od firmy INEA (Cisco epc3925).

 

Problem polega na tym, że po około miesiącu korzystania z wi-fi, w losowych (przynajmniej dla mnie) odstępach czasowych jakim jest od godziny do nawet 2 tygodni, rozłącza mi łączność wi-fi na telefonie i laptopie na około 10 minut, dwie i pół godziny lub nawet dobę.

 

Przy ponownej próbie połączenia na laptopie, zasięg przy ikonie w oknie wi-fi spada do 0 i pojawia się komunikat, że nie można połączyć się z tą siecią, po czym zasięg wraca do maksymalnej wartości a internetu brak, i tak w kółko. Po odczekaniu wyżej przedstawionego okresu czasu wi-fi łączy się jak gdyby nigdy nic.

Problem na telefonie wygląda tak samo, tyle że pojawia się komunikat “problem z uwierzytelnieniem”.

Zabezpieczenia routera: WPA/WPA2 PSK.

 

Dodam, że wszystkim współlokatorom internet w tym samym momencie działa bez zarzutu na wszystkich urządzeniach (telefony, laptopy z windowsem 7 gdzie jeden laptop używa “większej” karty sieciowej pod usb, łącznie 6 urządzeń).

 

Internet po kablu działa bez zarzutów, tyle że łączyć się z kablem jest mi niekoniecznie wygodnie gdyż router jest w pokoju obok i wiercenie dziury w ścianie żeby przeciągnąć kabel to ostateczna ostateczność, a przeciąganie kabla przez całe mieszkanie nie wchodzi w grę.

 

Próbowałem rozwiązać problem:

  • kupując kartę sieciową pod gniazdo USB TP-LINK Nano USB Adapter (TL-WN725N) - identyczny problem, nie pomogło

  • zmieniając ustawienia Killer Wireless z Wireless Mode wartość z 12 - 11 a/b/g/n/ac na 08 - 11 a/b/g/n

  (pomogło na 2-3 tygodnie po czym wszystko wróciło)

  • restartując ustawienia kart sieciowych i samego routera, zapory systemu windows

  • używając narzędzia do rozwiązywania problemów systemu windows

  • przeinstalowując/aktualizując samego windowsa i sterowników kart sieciowych

  • rozłączając inne urządzenia, żeby wykluczyć limit połączonych urządzeń.

 

Nie próbowałem:

  • resetować routera do ustawień fabrycznych, boje się o utratę danych do odbioru internetu w routerze

  • grzebać w ustawieniach routera (nie mam loginu i hasła do ustawień routera od 192.168.0.1, podstawowe hasła nie działają typu admin admin1, homeu homep, etc.)

 

W trakcie pisania tego postu wi-fi rozłączyło mi (na obu urządzeniach) od godziny 20:24 do 20:27.

 

Jakieś pomysły?

 


(bachus) #2

Dziwie się, że CISCO dało logo do tych urządzeń. Już samo to, że nie ma anten zewnętrznych definiuje, że za tekturową ścianą już jest problem z zasięgiem. Dodaj normalny AP do sieci domowej, albo kup jakiś fajny router z wbudowanym wifi i przełącz ten ‘CISCO’ w bridge mode.


(Bobej) #3

Ten sam operator, ten sam sprzęt. Kiedyś miałem problem rozłączającym się Internetem równo co godzinę na kilka/kilkanaście sekund. Zarówno po kablu jak i bezprzewodowo. Co ciekawe problem występował jedynie gdy włączona była konsola PS3. Okazało się, że występuje jakiś konflikt z przydzielaniem DHCP. Zmieniłem standardowe 60 min na 9999 min i rozłączanie ustało. Być może u Ciebie problem leży gdzie indziej, lecz stwierdziłem że warto o tym wspomnieć.