Problem z lagami

Dzień dobry, mam pewien problem odnośnie płynności rozgrywki w Battlefield V. Otóż pomimo spełnienia wymagań minimalnych mam ścinki. Na początku myślałem, że to jednak mój komputer, ale później obejrzałem filmik na YT gdzie gość miał identyczne podzespoły i miał stałe 60fps. Nie są to jednak takie spadki fps bo w jednym momencie mam normalne 60fps i w sekunde spada do 2-5fps. Szczególnie kiedy grałem desant na Iwo Jime, kiedy płynąłem do brzegu miałem 60 fps, a w pewnym momencie zaczęły się straszne lagi. Moje podejrzenia padły na dysk, czy to może być wina dysku?
Specyfikacje:
-gtx 1050
-i5-7300 HQ
-8gb RAM DDR4
-dysk HDD 1TB jakiś toshiba

P.S. jeśli zły temat, to przepraszam

Nagraj filmik z gry z odpalonym MSI Afterburner lub czymś takim żeby było widać parametry podzespołów i wrzuć nam link z YT z momentem gry i takim lagiem.

Ok, jakie parametry konkretnie ustawić, żeby MSI Afterburner pokazywał?

Nie, Twój komputer nie spełnia minimalnych wymagań.

Cytuję:

** Processor (AMD): AMD FX-8350*
** Processor (Intel): Core i5 6600K*
** Memory: 8GB RAM*
** Graphics card (NVIDIA): NVIDIA GeForce® GTX 1050 / NVIDIA GeForce® GTX 660 2GB*
** Graphics card (AMD): AMD Radeon™ RX 560 / HD 7850 2GB*
** DirectX: 11.0 Compatible video card or equivalent*
** Online Connection Requirements: 512 KBPS or faster Internet connection*
** Hard-drive space: 50GB*

Wymagania dotyczą sprzetu stacjonarnego.
Ty masz LAPTOPA, czyli zarówno Twoja karta, jak i procesor sa jakieś 10-20% poniżej wymagań…

No spoko, tylko na YT jest pełno filmików, na których gość gra na lapku z indentycznymi podzespołami i ma płynną rozgrywkę

Ustawienia ma takie same?
Czy ma taki sam MODEL laptopa?
Oczwiscie wiesz, że TDP laptopowych procków jest konfigurowalne, co znacząco wpływa na ich wydajnosć, a dodatkowo duże znaczenie ma układ chłodzenia.
Nadmierne obciążenie na słabym_> zrzucanie zegara-> Lag.

Wrzuć te dane MSi dla Panci, a mi tak na szybko wrzuc jakie masz obciążenie w menadżerze Windowsa podczas gry. :wink:

Sprawdzałem to z pamięci mogę ci powiedzieć że na procku mam ok.90%, RAM 70% ale jeszcze sprawdzę później dla pewności. I modelu chyba nie miał identycznego, mam ACER Nitro 5 zakupiony jakieś niecałe 2 lata temu w Media Markcie.

(0% na procku to sporo, no i skoro dobijasz do 70% na RAM, to wchodzi też powoli Swap.
BTW. Ram amsz w jednej kosci, czy dwóch (10-15% FPS różnicy)?

Ram mam w jednej kości

Afterburner:
CPU - temperatura i % wykorzystania
RAM - wykorzystywana ilość
GPU - temperatura i wykorzystanie w %

Ok, postaram się na dzisiaj ogarnąć, ale nie obiecuję ,że zdążę. Ale na jutro raczej będzie

Jeżeli wpadłoby Ci w oko, to jak mocno dysk mieli, to też nie zaszkodzi. :wink:

Taka przypadłość nie nazywa sie lagami (lagi zwiazane są z ping ms w grze), tylko warpami. I spowodowania jest najczęściej przegrzewaniem cpu/gpu, małą ilościa ramu lub starym/zużytym dyskiem który już niedomaga z szybkim wczytywaniem danych.

Stawiam, że do dołożenia będzie 8GB RAM lub dysk SSD,a najlepiej jedno i drugie, ale wolę to zobaczyć.

Nagranie zrobione, właściwa rozgrywka zaczyna się na 8:05, gdyż wcześniej ciągle się ładowało

Nie było opcji temperatury CPU w MSI Afterburner

Film jest prywatny, nie można obejrzeć.

Minimalne wymagania, jak sama nazwa wskazuje to minimum pozwalające uruchomić grę i pograć w miarę płynnie (>=30 klatek). Chyba żaden producent nie gwarantuje że po spełnieniu minimalnych wymagań będziesz miał stałe 60 klatek.

8GB RAM to niewiele, do tego wolny HDD i nie wiadomo jakie temperatury (niektóre laptopy działają na granicy limitów termicznych podzespołów).

Przepraszam, mój błąd. Ustawiłem na niepubliczny.

sadaj72 no ale ja mam te 60fps miejscami ,tylko że nagle spada do 2-5fps. Gdyby chociaż działało na stałych 30fps byłbym zadowolony. Co do wolnego dysku moge zrobic testy HD-Tunem

Nadal prywatny (tak twierdzi).

Może teraz?