Dzień dobry, mam pewien problem odnośnie płynności rozgrywki w Battlefield V. Otóż pomimo spełnienia wymagań minimalnych mam ścinki. Na początku myślałem, że to jednak mój komputer, ale później obejrzałem filmik na YT gdzie gość miał identyczne podzespoły i miał stałe 60fps. Nie są to jednak takie spadki fps bo w jednym momencie mam normalne 60fps i w sekunde spada do 2-5fps. Szczególnie kiedy grałem desant na Iwo Jime, kiedy płynąłem do brzegu miałem 60 fps, a w pewnym momencie zaczęły się straszne lagi. Moje podejrzenia padły na dysk, czy to może być wina dysku?
Specyfikacje:
-gtx 1050
-i5-7300 HQ
-8gb RAM DDR4
-dysk HDD 1TB jakiś toshiba
Nagraj filmik z gry z odpalonym MSI Afterburner lub czymś takim żeby było widać parametry podzespołów i wrzuć nam link z YT z momentem gry i takim lagiem.
Ustawienia ma takie same?
Czy ma taki sam MODEL laptopa?
Oczwiscie wiesz, że TDP laptopowych procków jest konfigurowalne, co znacząco wpływa na ich wydajnosć, a dodatkowo duże znaczenie ma układ chłodzenia.
Nadmierne obciążenie na słabym_> zrzucanie zegara-> Lag.
Wrzuć te dane MSi dla Panci, a mi tak na szybko wrzuc jakie masz obciążenie w menadżerze Windowsa podczas gry.
Sprawdzałem to z pamięci mogę ci powiedzieć że na procku mam ok.90%, RAM 70% ale jeszcze sprawdzę później dla pewności. I modelu chyba nie miał identycznego, mam ACER Nitro 5 zakupiony jakieś niecałe 2 lata temu w Media Markcie.
Taka przypadłość nie nazywa sie lagami (lagi zwiazane są z ping ms w grze), tylko warpami. I spowodowania jest najczęściej przegrzewaniem cpu/gpu, małą ilościa ramu lub starym/zużytym dyskiem który już niedomaga z szybkim wczytywaniem danych.
Minimalne wymagania, jak sama nazwa wskazuje to minimum pozwalające uruchomić grę i pograć w miarę płynnie (>=30 klatek). Chyba żaden producent nie gwarantuje że po spełnieniu minimalnych wymagań będziesz miał stałe 60 klatek.
8GB RAM to niewiele, do tego wolny HDD i nie wiadomo jakie temperatury (niektóre laptopy działają na granicy limitów termicznych podzespołów).
sadaj72 no ale ja mam te 60fps miejscami ,tylko że nagle spada do 2-5fps. Gdyby chociaż działało na stałych 30fps byłbym zadowolony. Co do wolnego dysku moge zrobic testy HD-Tunem