Problem z laptopem. Ocena SMART dysku twardego

Witam

Mam problem z moim komputerem. Windows strasznie wolno mi chodził nic nie dało się zrobić, od jakiegoś czasu wyskakiwał komunikat że dysk może ulec awarii w przyszłości i żeby zrobić backupa. Zrobiłem formata lecz juz przy instalacji windowsa komunikat o “możliwej awari dysku w przyszłości”. System się zainstalował lecz chodził tak wolno, że nic się nie dało zrobić. Teraz zainstalowałem linuxa i chodzi bez problemu lecz niedługo będę potrzebować windowsa. Proszę o ocenę SMART dysku. Czy to aby napewno wina dysku jak na linuxie chodzi normalnie?

Laptop Acer 5750g

dysk: Toshiba 1TB

SMART z MHDD:

bacz.jpg

SMART z GSmartControl

ryte.png

cały raport z programu GSmartControl:

http://pastebin.com/9Fcyh3NU

Jeszcze raz wklej zdjęcie,nie ma całości smart.

Dysk złom, do wymiany, nie upadł czasem?

Nie upadł, zawsze w torbie przenosiłem lapka :frowning: Laptop niecałe 2 lata, szybko się popsuł ten dysk :frowning:

skopiuj gdzieś ważne dane w każdej chwili możesz je stracić a dysk do wymiany

Może jeszcze ma gwarancję, warto spróbować, choć mogą czepiać się parametru 191.

Z gwarancją też lipa niby jak wpisałem nr seryjny na stronie toshiby to pisze że jeszcze rok gwarancji, ale kupiłem laptopa i gwarancja tylko Acera obowiązuje z tego co pisze na stronie toshiby, a ta była tylko na rok :frowning:

Czyli, trzeba kupić dysk, taki z 5 letnią gwarancją, najlepiej WD serii black.

A jeszcze jedno pytanie. Przeglądałem dyski i zastanawiam się nad dwoma, który wybrać?

WD Black 500 GB (7200, 16MB, Serial ATA II)

lub

Kingston 2.5’’ SSDNow V300 120GB (Serial ATA 3) 7mm

120GB ci wystarczy ?

Myślę że mi starczy jeszcze wrazie czego zewnętrzny dysk mam. Tylko nigdy nie używałem dysku SSD i stąd te pytanie :slight_smile: