Problem z Laptopem podczas grania

Witam mam problem z laptopem, otóż chodzi o to że gdy gram w gry mam bardzo małą liczbę FPS gdzie wcześniej nie było takiego problemu, chciałbym zaznaczyć że gdy odłączę zasilanie i gram na baterii wszystko śmiga płynnie lecz nie jest to możliwe ponieważ laptop się wyłącza po około 10 min na samej baterii, proszę bardzo o pomoc

Może przestawił ci się plan zasilania.
Ustaw na “wysoka wydajność”.

nie właśnie mam wszystko ustawione na wysoką wydajność :confused: podejrzewam ze bateria jest do wymiany, ale czy to napewno? bo szkoda mi siana w błoto wyrzucic

Prawdopodobnie masz trzy możliwości:

1. Problem zasilacz, trzeba sprawdzić na innym
  2. Może i akumulator pada? jak jest możliwość wyjmij go i sprawdź na samym zasilaczu
  3. Uszkodzenie sekcji zasilania na płycie głównej?

Trochę dziwna sytuacja.
Jednak mimo ustawienia planu zasilania na wysoki, warto byłoby sprawdzić dokładnie wszystkie poszczególne jego ustawienia po kolei w zaawansowanych lub przywrócić ustawienia domyślne tego planu.
Możliwe, że coś się przestawiło i akurat przy zasilaniu z sieci jest włączone jakaś pozycja na oszczędzanie, zamiast największą wydajność.
Warto przejrzeć pod kątem ustawień energią procesora i innych.
To oczywiście taka sugestia, jeśli tego nie zrobiłeś.
Poza tym, trochę dziwna sytuacja i możliwe, że jak kolega wyżej napisał jest to wina jakieś bliżej nie określonej usterki elektronicznej, lub bardzo dużego obciążenia z winy akumulatora, jednak ja nie spotkałem się z takim przypadkiem, chociaż wiele lapków już używałem z padniętymi na maksa akumulatorami.