Witam, postanowiłem napisać tu post poniewaz nie znalazlem rozwiazania problemu z którym mam doczyniania. Mianowicie przejde do tematu… Posiadam model jak w temacie i wszystko spoko chodzilo az do momentu gdy pobralem drugiego antywirusa AVG (zrobilem to chyba zeby miec pewnosc co do ochrony) i wtedy laptop zaczal niesamowicie sie wlaczac dlugo a posiadam 2 dyski 1 ssd na ktorym jest system i drugi na gry itp… I jak juz pisalem wlaczal sie dluugo ale ok dzialal a teraz mam taki problem ze wlacza sie mam logo " Lenovo" no i wywala blad “Checking Media” pozniej blad " EFI PXE 0 for IPv4 (E8-6A-64-59-F8-94) boot failed. " po wciśnięciu Esc czarny ekran i tyle a laptop chodzi… Odrazu mowie ze w biosie oba dyski mam widoczne ale gdy wchodze tam to ssd jest 2 a 1 ten zwykly. Bardzo prosze o pomoc…
Jak masz ustawione Boot Mode i Boot Priority?
Miałem podobnie co ty tylko w Lenovo G50-30 .
Boot Mode na Legacy
Boot Priority na uefi
Ale probowalem rozne kombinacje i nie dziala…
Powinno być tak Boot Mode na Legacy Support i Boot Priority na Legacy First.
Zrobilem jak kolega pisze i niby juz bez bledu " Checking media" ale wyskoczyl czarny ekran… Po jakims czasie pojawi sie niebieska flaga i tyle ;d nie wiem czy to wazne ale dodam ze system byl instalowany nie orginalny i aktywowany kodem z allegro przez kolege informatyka, lecz on mial juz jakis problem z instalacja systemu ale jakos to obszedl no ale teraz dzieje sie tak jak opisane
Jak masz ustawiony w biosie rozruch? Z czego startuje jako pierwszy? Np. 1.Dysk SSD sandisk 2.Dysk na M.2 itd.
Czy grzebał ci “informatyk” w biosie?
Tak to wyglada
I tak jak nie mogl zainstalowac systemu to cos tam grzebal w biosie, ale dzialalo to. Moglo sie cos z biosem stac po takim czasie? Robil to jakies 4 miesiace temu
Dwa programy AV? Oj, to nigdy nie jest dobry pomysł - zwykle “walczą” ze sobą.
Czyli sam sobie zawinilem i poprostu lepiej bedzie wywalic wszystko i ponowna instalacja systemu tak?
Uruchom w trybie awaryjnym - usuń oba antywirusy a potem zainstaluj na nowo tylko JEDEN!
A powiedz mi jak to zrobic… Bo na ten moment dziala tylko bios
Obie opcje PXE Boot to LAN i IPV4 PXE First na Disabled.
Jakie masz inne opcje w Boot Mode? Masz jakieś UEFI mode?
Co masz jeszcze w opcji w Boot Priority? Jest tam twój SSD?
No wiec ustawilem tak jak mowiles i nic to nie dalo. W boot mode mam uefi i legacy support
A w boot priority mam uefi first i legacy first i tak mam oba dyski widoczne
Czekaj, czekaj - jeszcze nie skończyłem Te dwie pozycje PXE to na Disabled, żeby nie mieszały.
W dwóch pozostałych opcjach ustaw te warianty z UEFI w nazwie.
Jeśli nikt z Kolegów na forum nie zakwestionuje mojej diagnozy (zakładam, że rozruch następował z SSD) to:
- Masz system do reinstalki (bo padła partycja EFI/MBR) - wersja pozytywna.
- Masz SSD do wymiany, bo padł - wersja negatywna, aczkolwiek sporo mniej prawdopodobna.
Mhm rozumiem, w takim razie dziekuje za pomoc! Pozdrawiam! a jeszcze pytanko, czy cos takiego moglo stac sie przez wirusa?
Przez wirusa? Tak, jak najbardziej.
To w takim przypadku wyrzucenie wszystkiego i ponowna instalacja przez serwis da rade z tym?
Tak. Ja pousuwałbym wszystkie partycje i zostawiłbym ich zrobienie instalatorowi Windows na nowo.