Problem z LITE-ON DVDRW SOHW-1653S

wygląda to tak:

nagrywam płytę (nero), wszystko OK, kompilacja poprawna

później odczytuje tylko do mniej więcej połowy, resztę staje i dalej nie może odczytać plików

na DVD-RW nagrywa zupełnie poprawnie

a DVDR spaliłem już w ten sposób 5płyt. zawsze w tym samym miejscu jest błąd. to jest możliwe, zeby płyty były uszkodzone, ciągle w tym samym miejscu?

kupiłem pack (25szt) omega DVD-R 4x, jakieś 6płyt nagrałem do tej pory i nie było problemu a teraz 5płyt spalonych.

pomóżcie

Z jaką prędkością nagrywałeś?? omegi nie najlepszy wybór jak już co to nagrywanie na nich x2 a jak nie pomaga to updatuj bios bo coś piszą że nagrywarka na starszych biosach ma problemy z omegami i hawkami

http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=5146044443

nagrywałem 4x tylko taką mam możliwość.

jezeli chodzi o omegi to nagrałem już kilka płyt i nie było żadnego problemu.

a teraz z rzędu spaliłem 5płyt. nagrywa zupełnie poprawnie a później przy sprawdzaniu pokazuje błędy, mniej więcej od połowy płyty.

nagrywarkę mam od 2miesięcy- od razu wgrywać nowy bios?

albo spróbować coś nagrać na płytach innego producenta wtedy wyjdzie czy to ma związek z danymi płytami czy jest to problem ogólny

Ale z tego co sie doczytałem to właśnie do tego modelu zostalo wydanych już kilaka biosów i to dość w krótkim czasie. 7 wersji biosu w przeciągu 5 miesięcy wydaje mi sie że lekka przesada , widocznie coś nie mogą dopasować odpowiedniego.