Problem z Livebox


(Monia3a) #1

Witam :slight_smile:

Mam taki mały problem otóż: posiadam neostradę 256 i póki miałam modem SpeedTouch330 eMule śmigał mi jak szalony a przedewszystkim chodził bez opaski, teraz zmieniłam w/w modem na router livebox tp i zaczęły się problemy ze ściąganiem tzn. muł ma opsakę i chodzi strasznie wolno jeden film ściąga mi już piąty dzień poza tym dostałam odrazu Low ID. Dzwoniłam na infolinię TP coś kazali poprzestawiać ale i tak nie dało to efektu i dalej jest to samo, jśli wie ktoś co mam poustawiać to proszę o pomoc, tylko wytłuaczcie mi jak dla typowej blondynki :oops: Z góry dziękuję i pozdrawiam, Monika.


(adpawl) #2

Niezbędne tu b ędzie przekierowanie portów mułka...

Aby to zrobić, w przeglądarce wpisujesz adres: 192.168.1.1

login/hasło: admin

Po otwarciu Panelu Konfiguracyjnego wchodzisz w zakładke: Serwery LAN, tam tworzysz przekierowanie...

Przykład przekierowań


(Monia3a) #3

Niestety i to nie pomogło ...wpisałam wszystko tak jak podane , zrestartowałam kompa i dalej jest tak samo :frowning:


(Brak Danych) #4

by zadziałało trzeba prekierować porty TCP:4662 oraz UDP:4672(standardowe porty muła)

kolega adpawl w przykładzie ma przekierowane inne porty. Drugie rozwiązanie to wpisać porty te co kolega adpawl przekierował w konfigurację muła. Jednak osobiście polecam pierwsze rozwiązanie bo u mnie mułek działa jak powinien. A i oczywiście trzeba koniecznie zapisać konfigurację na livebox.

Złączono Posta : 01.04.2006 (Sob) 9:02

zapomniałem napisać że Lokalny adres IP musi być adresem przypisanym do twojego komputera.


(Garfild100) #5

Witam

mam dokładnie taki sam problem

mul ma opaskę porty TCP i UDP 4662 i 4672 sa ustwione w liveboxie i nadal nic!

ściąga 3-5 kb/s wczesniej dochodzil do 20-30

jak mam zrobic aby ustalic IP sztywne dla komputera

drugie pytanie jest jak zrobic siec wspolna przez liveboxa!?

mam komputer stacjonarny i drugi w postaci laptopa!? jak zrobic tak aby się widziały, i zeby laptop mógł drukowac z drukarki podpietej pod stacjonarnego

byłbym wdzieczny za pomoc


(Kpc21) #6

zawsze będzie ci się zmieniać co 24h


(Ketjow15) #7

Mam ten sam problem plus dodatkowy... internet mi chodzi tylko nie moge sie dostac do tej strony 192.168.1.1 ktos moze mi pomoc?

Złączono Posta : 11.09.2006 (Pon) 21:13

rozwiazalem juz ten problem


(Szad I) #8

Szybkosc pobierania danych zależy równiez od ID przydzielanego przez serwereMula z którym się laczysz. Low ID (polączenie pasywne, mozesz się lączyć tylko z aktywnymi uzytkownikami sieci-wystepuje wówczas gdy masz zablokowane porty-ma to miejsce w przypadku rouetrow firewall sprzetowy i firewalli programowych) oraz High ID (polaczenie aktywne, przekierowane i odblokowane wymagane porty)

Polecam program Perguardiam blokujacymi polaczenia z komputerami feake share.


(Gutek) #9

OT-y KOSZ - Mate121 zaraz dosatniesz ostrzeżenie za archologię


(Łygi) #10

nie rozumiem co się dzieje na tym forum, ktoś zadał pytanie zaistaniała dyskusja na ten temat. ja przedstawiłem w odpowiedzi moje rozwiązanie problemu i widze że ktoś raczył usunąc mój post i pare innych - czy moderator może to wyjaśnić ?


(Kobra10) #11

DOKŁADNIE!! ktoś pisał ze nie chce zakładac nowego tematu wiec sie pod ten podpisa, a ja odpisałem na jego pytania. (które zostały skasowane [i jego proźba i moja odpowiedź]) wiec nie rozumiem dlaczego zostają wysunięte jakieś oszczerstwa przeciw mojej osobie???

Jeżeli sobie dobrze przypominam problem tyczył odblokowania portów w LB