Witam, otóż mam taki problem. Dzisiaj grałem sobie w grę i nagle zacięło się wszystko i na chwilkę pojawił się niebieski ekran z białymi napisami(to chyba blue screen jak się nie mylę). Komputer się zresetował, wpisuję hasło, system się loguje i po chwili sam automatycznie wylogowuje się tak że nie zdążę nic zrobić i ponownie jest ekran logowania i tak mogę w kółko. Bardzo proszę o pomoc.
Jest taki prosty “wirus” który robi tak, że od razu po zalogowaniu Cię wylogowuje. Najprawdopodobniej musiałeś uruchomić plik który wywołuje taki efekt. Naprawisz ten problem wchodząc w tryb awaryjny, włączyć wyświetlanie plików ukrytych i wejść do mój komputer -> Dysk C -> Windows -> znajdź i usuń plik logoff.exe -> odpalasz ponownie komputer i już powinno wszystko działać
To możesz spróbować po uruchomieniu komputera szybko wejść do menadżera zadań i zamknąć proces “updater 1.0” - jeśli ktoś kto tworzył tego wirusa nie był zbyt kreatywny to właśnie taką nazwę nadał temu procesowi
– Dodane 18.02.2011 (Pt) 16:06 –
Jeśli nie dasz rady to mogę spróbować napisać Ci program który usunie tego “wirusa” ale będziesz musiał pobrać go z innego komputera i przenieść np na pendrive i później szybko go uruchomić na komputerze który Cię automatycznie wylogowuje
Ubuntu to dystrybucja Linuksa. Można ją uruchomić z LiveCD bez instalowania na dysku twardym i bez wchodzenia do zainstalowanego systemu. Mógłbyś z poziomu Ubuntu ten pliczek usunąć… Najprostsze rozwiązanie.