Problem z logowaniem się do systemu windows xp

Witam, otóż mam taki problem. Dzisiaj grałem sobie w grę i nagle zacięło się wszystko i na chwilkę pojawił się niebieski ekran z białymi napisami(to chyba blue screen jak się nie mylę). Komputer się zresetował, wpisuję hasło, system się loguje i po chwili sam automatycznie wylogowuje się tak że nie zdążę nic zrobić i ponownie jest ekran logowania i tak mogę w kółko. Bardzo proszę o pomoc.

P.S. mam system windows xp pro sp3

Jest taki prosty “wirus” który robi tak, że od razu po zalogowaniu Cię wylogowuje. Najprawdopodobniej musiałeś uruchomić plik który wywołuje taki efekt. Naprawisz ten problem wchodząc w tryb awaryjny, włączyć wyświetlanie plików ukrytych i wejść do mój komputer -> Dysk C -> Windows -> znajdź i usuń plik logoff.exe -> odpalasz ponownie komputer i już powinno wszystko działać

ehh nie mogę przez tryb awaryjny bo jest to samo z logowaniem…

To możesz spróbować po uruchomieniu komputera szybko wejść do menadżera zadań i zamknąć proces “updater 1.0” - jeśli ktoś kto tworzył tego wirusa nie był zbyt kreatywny to właśnie taką nazwę nadał temu procesowi

Dodane 18.02.2011 (Pt) 16:06

Jeśli nie dasz rady to mogę spróbować napisać Ci program który usunie tego “wirusa” ale będziesz musiał pobrać go z innego komputera i przenieść np na pendrive i później szybko go uruchomić na komputerze który Cię automatycznie wylogowuje

Bez sensu. Nagraj Ubuntu LiveCD i odpal kompa z niego. Z LiveCD dostaniesz się do dysków i usuniesz pliczek :slight_smile:

a jak mogę otworzyc za pomocą ubuntu?

Dodane 18.02.2011 (Pt) 18:25

chyba że tam ktoś wyżej umie napisać ten program a ile on by zajmował?

Ten program by zajmował max 100 kb :smiley:

Ubuntu to dystrybucja Linuksa. Można ją uruchomić z LiveCD bez instalowania na dysku twardym i bez wchodzenia do zainstalowanego systemu. Mógłbyś z poziomu Ubuntu ten pliczek usunąć… Najprostsze rozwiązanie.