Problem z maksymalizacją okna systemu na wirtualnej maszynie

Witam.

W sumie jak w temacie. Nie wiem czemu, a używałem już kilku systemów na wirtualnych maszynach (głównie przez programy Sun VirtualBox i MS Virtual PC) i zawsze kiedy maksymalizuje okienko maszyny wirtualnej z załadowanym systemem, to dostaje obraz TEGO typu.

Nigdy ekran systemy nie rozciąga mi się na cały ekran dostosowując do okna maszyny wirtualnej (niezależnie od tego jaką rozdzielczość wybrałem). Widziałem (m.in. na swojej uczelni) odpalane wirtualne systemy właśnie z rozciągniętymi na maksa okienkami, a u mnie jakoś nie chce się łaskawie tak zrobić.

Może ktoś mi podpowiedzieć, jak to zrobić? Jakiej opcji szukać żeby wirtualny system dopasowywał się do okienka maszyny wirtualnej?

Zainstaluj Guest Additions. Te dodatki znacznie ułatwiają pracę z goszczonymi systemami. Można między innymi właśnie do woli rozciągać obraz, a także jest łatwiejsza praca z myszką. Nie wiem jak to dokładnie idzie, ale w każdym razie musisz kliknąć na drugą bądź trzecią opcję w górnym menu (nie wiem jak ona się nazywa), i bodajże na dole jest “Zainstaluj dodatki Guest Additions”. Nie jestem pewny, czy to tak idzie.

no jest tak jak mówisz, ale…klikam i nic się nie dzieje :confused:

Nawet w oknie goszczonego systemu?

Bo autostart tej płytki ze sterownikami działa chyba tylko pod Windows, odpal instalator ręcznie.

Kliknij na dole okna uruchomionej maszyny te płytkę i wybierz z listy VBoxGuestAdditions.iso

Po wybraniu goszczony system powinien to wykryć jako nową płytę z oprogramowaniem, którego instalacja powinna się uruchomić automatycznie.

Jeśli nie będzie, to należy dodać ten nośnik w ustawieniach maszyny.

Pod Linuxem też działa. Ewentualnie można uruchomić na płycie skrypt autorun.sh.

Już wiem, w lewym albo prawym rogu powinno być pokazane, ile już się pobrało tych dodatków, bo te dodatki trzeba na sam pierw pobrać. Tzn. to one same się pobierają, my tylko czekamy.

No dobra, znalazłem to co trzeba, ale teraz mi mówi, że muszę mieć konto administratora do zainstalowania tego (używam Kubuntu na maszynie wirtualnej). I ja nie wiem, czy chodzi o to, abym się zalogował jako administrator (jako login podał Administrator), czy konta w kubuntu też mają jakieś swoje ustawienia (jak w Windows, Gość lub Administrator). Jeśli miałbym się zalogować jako Administrator, to nie znam hasła, bo żadnego nie ustawiałem (a bez hasła nie idzie). A jeśli mam zmienić ustawienia swojego obecnego konta, to w jaki sposób? Ja ogólnie to na Linuxie się nie znam, także nie wiem co tam klikać.

Na którym systemie domaga się o hasło?

Na Kubuntu chce hasło gdy próbuje się zalogować jako Administrator. A żadnego hasła admina nie ustawiałem.

Zrób tak. Wyłącz goszczony system, ale nie tak, że zamkniesz okno, i zapiszesz sesję. Wyłącz go kompletnie. Wejdź w ustawienia maszyny, i wybierz jako napęd startowy obraz ISO dodatków Guest Additions. Zapisz i włącz maszynę. Wejdź w Mój komputer (nie wiem jak się to nazywa na Kubuntu), i znajdź stację dysków i spróbuj wtedy zainstalować. Po zmianie dysku startowego goszczony system odczytuje ten obraz ISO jako płytkę. A więc zainstaluj ten dodatek jak z płytki.

z konsoli trzeba odpalić polecenie poprzedzając ‘su’ albo ‘sudo’ (nie pamiętam które jest w Kubuntu). Więcej w pomocy VirtualBoxa (na pewno jest bo już kiedyś instalowałem zgodnie ze wskazówkami)

A co to da? Polecenie su oraz sudo nadaje prawa administratora jedynie w terminalu, nie ogólnie podczas sesji w systemie.

To jest błąd, gdyż hasło powinno się zawsze ustawiać i to dosyć rozbudowane.

Nie pamiętam jak wyglądało to w KDE, ale jak np. instalujesz aktualizacje, to jak wpisujesz hasło na roota?

Może po prostu zatwierdź okno dialogowe bez wpisywania żadnego hasła?

Trzeba było poczytać jednak trochę w pomocy jak mówił cayman3_11 i poszło. Wystarczyło “sudo”, jednak wcześniej trzeba było coś doinstalować i wtedy poszło i nie czepiało się, że niby nie mam praw administratora (które tak naprawdę mam, bo sprawdzałem). Problem polega tylko na tym, że…się wszystko zainstalowało. Teraz muszę jeszcze zrozumieć jak z tego korzystać:/

Z tego nie trzeba naumieć się korzystać. Po to są właśnie Guest Additions, aby ułatwić pracę, a nie ją utrudniać.

no fakt. Uruchomiłem ponownie całą maszynę wirtualną i zaczęło działać.

Dzięki bardzo wszystkim za podpowiedzi :slight_smile: