Cześć,
Jakiś czas temu na środku ekranu pojawił mi się lekko ciemniejszy pasek. Na początku po dociskaniu matrycy u jej dołu w miejscu paska udawało mi się, zniwelować ten pasek, tak, że był prawie niewidoczny, jednak w chwili obecnej już jest na tyle ciemny, że przeszkadza w normalnym użytkowaniu.
Czy macie jakiś pomysł, czy to można naprawić?
Wygląda jakby padło część paneli oświetlających, to jest matryca TN/TFT gdzie panel oświetlający jest na końcu warstwy (czyli z tyłu) i na całej powierzchni ekranu. Tego raczej nie naprawisz, chyba, że problemem jest moduł zasilający. Najlepiej byłoby podpiąć drugą matrycę sprawną i zobaczyć jak świeci, ale trzeba by ją mieć.
Dodatkowo zaczął być biały ekran po tym jak się nagrzeje. Dzisiaj laptop stał na słońcu i od razu był biały, teraz mam włączony już godzinę i nadal jest dobrze.
Tak jak piszesz, drugiej matrycy nie mam, ale pewnie czeka mnie wymiana, dzięki bardzo za odpowiedź.
Podepnij jeszcze laptopa kablem do zewnętrznego monitora/tv żeby mieć pewność że wyświetla obraz prawidłowo.
Najprościej będzie kupić nową matryce i ten kabelek do płyty, bo on też czasami bywa uszkodzony dając różne dziwne artefakty.
Podpiąłem monitor zewnętrzny i wszystko działa bez problemu.
Czyli to raczej nie jest problem karty graficznej. Czas na matrycę.