Witam! Nie wiem co się stało, ale nie działają mi niektóre aplikacje, które chcę włączyć z Menu Start Windows 10. Załączam GIF aby było wiadomo o co mi chodzi. Oczywiście sam msconfig działa gdy go odpalam w menedżer zadań, jednak tutaj to nie działa.
“C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe” uruchom jako admin i wklej Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”} i spróbuj w powershell wklepać sfc /scannow. Jak te zabiegi nie pomogą to tylko nadpisać system. Otwórz ISO w exploratorze Windows i uruchom setup, system się zainstaluje od nowa “nadpisze”, wszystkie programy i ustawienia pozostaną na swoich miejscach.
@stens1950
sfc /scannow nic nie znalazło.
Wkleiłem tę komendę co na górze napisałeś i niestety to samo.
WIN + R wpisuję msconfig i działa (z menedżera zadań też działa), lecz nie da się odpalić z Menu Start msconfig oraz innych (nie wszystkich) programów.
No to pozostało Ci tylko go “nadpisać”. Wejdź https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 możesz ściągnąć ISO (ale odpowiednie do Twego systemu) lub kliknąć na “zainstaluj teraz”
Zrobiłem nowe konto lokalne administratora i teraz już wszystko działa, dzięki za pomoc!
Zrobiłem nowe konto administratora usunąłem aplikację Xbox i znowu to samo.
#Windows10Logic
To jej nie usuwaj. Microsoft lepiej wie, co jest dobre dla użytkowników
Tak na poważnie to przy zależnościach niektórych aplikacji po aktualizacjach Windows 10 to strach jest cokolwiek systemowego usuwać.
Błędy powodują nawet niektóre aplikacje do “zwiększania prywatności” na Win10, a to uszkodzone WindowsUpdate, a to inne problemy z tytułu modyfikacji systemu.
Microsoft najwyraźniej bardzo nie chce, aby w systemie, wróć w usłudze grzebać.
Jak masz na pendrive to go podłącz i uruchom setup.
@stens1950 i co, mam zainstalować Windowsa na Windowsie? Nie rozumiem tego do końca, myślę, że coś się spierdzieli…
@stens1950
Uruchomić setup i po prostu zainstalować Windowsa tak?! Powiedz mi dokładnie żeby się nic nie zepsuło…
I czy muszę formata robić albo coś w tym stylu podczas instalacji.
Nie, nie musisz robić formata (jak chcesz to możesz) uruchamiasz setup spod Windowsa, System się zainstaluje pozostawiając wszystkie ustawienia i programy na swoim miejscu.