Problem z mikrofonem - nie słychać nic w głośnikach

Posiadam laptopa Toshiba Tecra A8, Windows pro xp sp2, karta dźwiękowa Realteka

Mam następujący problem z mikrofonem:

• podczas podpięcia mikrofonu, nie słychać w głośnikach tego, co mówi się do niego.

Wiem, że problem był poruszany nie raz na tym forum, jednak w moim przypadku wygląda to zupełnie inaczej.

W regulacji głośności, w opcji nagrywania dźwięku zaznaczam mikrofon. Jednak nadal nie słychać nic, gdy mówi się przez niego w podłączonych do komputera głośnikach zewnętrznych (a jeszcze kilka miesięcy temu mogłem tego dokonać). W opcji odtwarzania nie ma wyboru mikrofonu! Jak to możliwe? Nie mam pojęcia. Po prostu nie mam takiej możliwości, by wybrać mikrofon. Mam opcje: Wave, głośność CD, Beep, ale mikrofonu tam nie ma.

W wielu różnych wątkach na forach rozwiązaniem było głównie to, by wybrać opcję mikrofonu i odznaczyć pole „wycisz”. Ta sprawa rozwiązywała problem z mikrofonem. U mnie tej opcji w ogóle nie ma.

Karta dźwiękowa jest Realteka. Na początku roku (styczeń, może początek lutego) robiłem testy mikrofonu na głośnikach i wszystko grało jak należy. Po ponad pół roku okazuje się, że to, co działało na początku roku, nie działa teraz.

Mikrofon jest sprawny. Działa na drugim komputerze, który mam w drugim pokoju. Na tamtym komputerze (stacjonarnym) mogę znaleźć opcję mikrofonu przy wyborze odtwarzania. Gdy do niego mówię, słychać mnie na głośniczkach zewnętrznych. Natomiast w laptopie to nie działa.

Testowanie sprzętu dźwiękowego (Start - Ustawienia - Panel sterowania - Dźwięki i urządzenia audio - zakładka Głos - Testowanie sprzętu) działa poprawnie. Głos przez mikrofon słychać z opóźnieniem (ta kwestia, że słychać, jest związana z tym, że dźwięk jest nagrywany i odtwarzany w bardzo krótkich odcinkach czasowych, co wydaje się, że głos słychać przez głośniki; jest jednak wyczuwalne opóźnienie).

Wczoraj przywiozłem laptopa z serwisu, gdzie wymieniano mi na nową matrycę ze względu na robaki, które się do niej dostały i zdechły w polu widzenia ekranu. W serwisie zapytałem o kwestię tego mikrofonu. Powiedziano mi, że jest to tylko i wyłącznie sprawa ustawień, nie dając żadnych wskazówek.

W komputerze mam program Realteka, który obsługuje kartę dźwiękową. W nim również nie mam opcji głośności mikrofonu przy wyborze odtwarzania.

Jak zatem sprawić, by to, co mówię przez mikrofon, szło bezpośrednio na głośniki?

Byłbym wdzięczny za wszelkie możliwe sugestie.

Bardzo z góry dziękuję.

Dla zobrazowania mojego problemu proszę przyjrzeć się poniższym skanom, głównie temu pierwszemu. Nie mam w ogóle możliwości znalezienia opcji mikrofonu.

dcd5b88905ada55bm.jpg

8576e01388c97269m.jpg

8c6f3abc736c2c42m.jpg

a dobrze podłączasz mikrofon może podłączyłeś do wejścia liniowego bo z opisu i screenów wszystko wygląda chyba ok, napisz jeszcze gdzie dokładnie podłączasz mikrofon

W laptopie mam tylko jedno wejście. Jest to wejście mikrofonowe (na obudowie komputera jest wygrawerowany mikrofonik). Mam też tylko jedno wyjście - na słuchawki (wygrawerowane są słuchawki).

Na drugim komputerze (stacjonarnym) sprawdziłem mój problem i tam obojętnie do którego wejścia podłączę mikrofon (do wejścia mikrofonowego, czy wejścia Line-In), mikrofon działa i słychać go w głośnikach. Również przesuwanie suwakami w opcjach regulowania głośności (przy wyborze odtwarzania) daje wymierne wyniki w postaci ściszania lub zgłaśniania dźwięku, który idzie z mikrofonu.

Gdyby u mnie w laptopie było tylko wejście Line-In i gdybym podłączył do niego mikrofon, to i tak powinno wszystko działać, nieprawdaż? Sterując suwaczkiem od wejścia Line-In powinno sterować się głośnością mikrofonu. A tak nie jest. W ogóle nie słychać go w głośnikach.

Co teraz?