Problem z mikrofonem

W skrócie mikrofon GXT 212 zaczął szumić i przestał wychwytywać głos (stuknięcie w mikrofon słychać lecz bardzo cicho) po tym jak wstałem od biurka i nastąpiło wyładowanie (słyszałem krótki „strzał” i wyłączył mi się monitor na około sekunde).
Czy jest jakaś możliwość odratowania tego mikrofonu i jak zapobiec takim „wyładowaniom” w przyszłości?
Dodam jeszcze, że podobny problem miałem ze słuchawkami, lecz po jakimś czasie dźwięk ze słuchawek stał się głośniejszy i na ten moment działają normalnie.

Oj, to Trust jest. Nie jest to sprzęt godny zaufania, jak mówi nazwa marki. Sam miałem, Trust’a Mico i się nie popsuł, ale strasznie szumiał. Co do problemu i wyladowań, to podpięty był do płyty głównej, czy do jakiegoś hub’a? Takiego czegoś nie powinno być, bo możesz sobie nawet płytę uszkodzić. Przyczyną wyładowania mogła być też listwa zasilająca lub gniazdko. Sprawdziłbym i to, bo z prądem nie ma żartów.

Po takim strzale i wyładowaniu prawdopodobnie poszedł układ audio wbudowany w mikrofon. Od siebie polecam Novox’a NC-1:
Mikrofon Novox NC-1 Mikrofon Pojemnościowy USB Czarny - Ceny i opinie - Ceneo.pl

Nie jest niestety za tani, ale warto. Nic nie szumi, głos czysty - sam go teraz używam do YouTube’a.

Mikrofon podpięty był do portu jack z przodu obudowy czyli chyba do płyty głównej. Tak jak napisałem podczas takich wyładowań wyłącza mi się monitor także problem może być właśnie z gniazdkiem (jeżeli to ma jakiekolwiek znaczenie to mam 4 gniazdka z czego do jednego jest podłączony monitor a do drugiego komputer).

Kupiłbym jakiś lepszy mikrofon (ten z trusta też mi szumił dosyć mocno nawet przed usterką) ale boje się, że zostanie uszkodzony w taki sam sposób.

A,on nie jest na USB? Ja wyszukałem twój model Trusta i był na USB.

Skoro wyłącza ci się monitor, to coś powoduje zwarcie prawdopodobnie. Sprawdziłbym wszystkie gniazdka by nie wywaliło bezpieczników w domu
Jeśli się na tym niezbyt znasz, to sam 230v prądem się nie baw
Skontaktuj się z elektrykiem.
Na początek jednak przenieś kompa, jeśli możesz, do innego pokoju i tam zobacz

Sprawdź czy gniazdo posiada prawidłowe uziemienie. Możliwe, że jakieś materiały w otoczeniu generują ładunek, czasami pomaga zastosowanie odpowiednich środków do prania, które eliminują efekt elektryzacji.

W zestawie jest adapter usb ale sam mikrofon ma jacka.

Takie wyładowanie zdarza się około raz na tydzień / miesiąc i to zawsze w momencie gdy wstaje z fotela, więc ciężko będzie to sprawdzić w innych pomieszczeniach.

Może to głupio zabrzmieć, ale co do elektryzacji to czy te wyładowania mogą być spowodowane ocieraniem kółek fotela o dywan? Sam fotel ma metalowe części w miejscu gdzie może stykać się na przykład z kablem od słuchawek, chociaż z drugiej strony takie kable mają przecież jakąś izolacje.

Tak.