Problem z moim komputerem

Cześć. Mój komputer składa się z:

Link do zestawu:
https://www.morele.net/inventory/info/a12c2a86/

RAM:
Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMN32GX4M2Z3600C16)

Płyta główna:
MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI

Wentylatory w obudowie:
be quiet! Light Wings LX 140mm PWM High-Speed 1800 obrotów (BL129)
(3x140 przód, 1x140 tył, aio 240 mm na górze)

Procesor:
AMD Ryzen 7 5800X, 3.8 GHz, 32 MB, BOX (100-100000063WOF) [Nie robiłem undervoltingu, ani oc]

Chłodzenie wodne:
be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm (BW013)

Karta graficzna:
Gigabyte GeForce RTX 4060 Eagle OC 8GB GDDR6 (GV-N4060EAGLE OC-8GD) [Nie robiłem undervoltingu ani oc]

Chłodzenie dysku:
be quiet! MC1 Pro (BZ003)

Dysk:
Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG)

Uchwyt do podtrzymywania karty graficznej:
Deepcool GH-01 A-RGB (DP-GH01-ARGB)

Zasilacz:
be quiet! Pure Power 12 M 550W (BN341)

Obudowa:
Kolink Citadel Mesh ARGB (Wersja ATX, zmieści teź E-ATX)

Karta dźwiękowa:
Creative Sound BlasterX AE-5 Plus (70SB174000003)

I mam z nim problem. Jest to problem sprzętowy, bo na linuksie mam to samo. Mimo wysokich fps w grach, animacje nie są płynne. Czasami mam mikrolagi, to się chyba nazywa microstuttering. Polega to na tym, że np. mam 150 fps, na 1-2 sec spada mocno w dół i po spadnięciu od razu wraca do normy. Czy ten zasilacz ma za mało nocy lub jest na granicy? Zamierzam za niedługo wymienić kartę graficzną na rx 7700XT. To samo jest na najnowszym windowsie 11 24H2, z najnowszymi sterownikami ze strony producenta. To samo jest na linuksie. Jedynie czego nie sprawdzałem, to najnowszy windows 10. Windows 11 24H2 ma duże problemy z grami, teraz jestem na linuksie, dziś jeszcze zamierzam zrobić testy na tym windows 10 22H2. Jakieś przemyślenia? Czy może tu coś innego jest popsute bądź źle ustawione? Temperatury całego komputera są okej. Pasta była nakładana dwa dni temu, a dokładnie mx-6, wcześniej używałem mx-4 i też było okej. Uefi mam najnowsze w wersji beta, ponieważ ostatnie w wersji stabilnej powodowały u mnie pewne problemy a na tym biosie beta (tak wiem, że bety się nie bierze) po prostu znikły. Korzystam z monitora 1920x1080, ips, displayport 1.4 i do tego odpowiedni kabel displayport, odświeżanie 280 hz. Tak wiem, że w dużej ilości gier nie wykorzystam jego potencjału.

Przede wszystkim obniż detale gier, w które grasz. U mnie na RTX 3060 Ti wiele tytułów domyślnie włączało się w ustawieniach ULTRA. Tytuły były grywalne, FPS stabilny - dopiero po kilku godzinach wyskakiwał błąd. Obniżenie detali powodowało, że problem już się nie pojawiał

Tak czytam Twój post (sporo tych błędów powoduje Twój PC) może nie jest winna karta graficzna a np. płyta główna? Piszesz, że zmieniałeś pastę… sprawdź czy wszystko odpowiednio jest dociśnięte.

1 polubienie

Victoria HDD i skan dysku. Lexary to dyski, których poziom reklamacji po roku wynosi u mnie ponad 90%, więc to pierwsze do sprawdzenia. Opcja Test $ Repair i SCAN.

1 polubienie

Jak sobie wpiszesz w wyszukiwarkę tekst " micro stutters with Ryzen 7 5800x " i " Microstutter " to z wyswietlonych wyników dowiesz sie ze przyczyną moze być wszystko, od nieaktualnego biosu po nieaktualne lub zbyt aktualne sterowniki od grafiki po klawiature.
Nie ma jednej recepty naprawy. Nieraz nie ma żadnej.

1 polubienie

Dawne Lexary były dobre, ja nie zaobserwowałem z nimi problemów, ale od jakiegoś czasu faktycznie są słabe. Widzę, że też o tym piszesz, także porada sprawdzenia go bardzo dobra.

1 polubienie

Dawne Cruciale, dawne Team Group.
Sprawdzić nie zaszkodzi. Może problem jest inny. Ale to bym zrobił na pierwszym miejscu.
Potem testy CPU i GFX ze sprawdzeniem temperatury.

1 polubienie

A jakby wymusił taktowanie procka na stałe zegary?
W opcjach zasilania (w zaawansowanych ustawieniach planu) trzeba poszukać pozycji tzw minimalnego stanu procesora (o ile dobrze pamiętam) i ustawić wartość procentową np na 80%. Ewentualnie poszukać w biosie takich opcji.

1 polubienie

Ulubiona sztuczka producentów dysków sprzedających po taniości. Przez pierwsze kilka miesięcy produkcji wsadzają do środka podzespoły wyższej klasy a gdy już się opatrzą, na forach internetowych pojawią się wyniki testów to po cichu zmieniają specyfikację dając gorsze podzespoły. Oczywiście nikogo o tym nie informują ani nawet nie zmieniają symbolu/typu dysków.

1 polubienie

Do p19koz

U mnie właśnie nie ma błędów ani jednego. Tak zmieniałem, ale od lat składałem sobie sam komputery i nie było problemu. Wszystko jest dobrze zrobione, jest odpowiednia ilość pasty i jest dobrze dociśnięte jak mówisz.

Do wasabi1084

Pobrałem ten program, ale nie wykazał ani jednego błędu.

Do pavlo950

Wymusiłem przez cpu ratio, ale to nie rozwiązało problemu. Więc dałem spowrotem na tryb auto. Na mojej płycie głównej od razu od nowości sobie wskakuje na extreme oc sama płyta, a szukałem jak wyłączyć te auto oc, ale nie ma funkcji wyłączenia. Jest tylko normal i extreme.

Przypomniało mi się, że pare miesięcy temu miałem lekki wybuch, myślałem że to od mojej karty dźwiękowej to ją wyciągłem. Nie było żadnego dymku, ani smrodu, ani żadnego brudu czy czegoś. Zero śladów. Poczytałem w internecie dość sporo wczoraj i taki „wybuch” może miał max 45 decybeli, to mógł po prostu „wybuchnąć” jakiś kondensator czy coś w zasilaczu,

pamiętam że na starej płycie głównej też miałem problem. Jedyne czego nie zmieniłem to tylko zasilacz. Planuję ogólnie wymianę w przyszłym roku na rx 7700XT, ale w przyszłym miesiącu chcę kupić ten zasilacz:

Biorę 850W, bo zamierzam jeszcze upgradować procesor potem na jakiegoś fajnego X3D.

W tym miesiącu nie mam funduszy by go kupić. Da się jakoś zdiagnozować komputerowo ten zasilacz? Nie jestem elekronikiem i nie znam się na rzeczy. Jakieś programy są od diagnozy czy coś? Niestabilny zasilacz właśnie powoduje też takie problemy jak microstuttering pod obciążeniem czy niepłynne animacje bo nie ma jak dobrze dostarczyć mocy.

…na moje sam sobie przeczysz.

Na najnowszym w wersji stabilnej było to samo, ten bios beta działa dużo lepiej a wgrałem betę z ostateczności

Sam teraz jestem na wersji beta (Intel CORE i7 14 generacji) i nic w tym złego.

image
W tym przypadku winne może być wszystko. Winy szukał bym w sprzęcie, a nie w oprogramowaniu.

1 polubienie

Wymienię zasilacz na początku grudnia, jeśli nadal będzie to samo to wyślę komputer do dobrego serwisu