Cześć. Mam problem z moim komputerem. Oto jego specyfikacja:
RAM: Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMN32GX4M2Z3600C16)
Płyta główna: MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI
Wentylatory: be quiet! Light Wings LX 140mm PWM High-Speed (BL129) - Wentylator - Morele.net (3x na przodzie obudowy, 1x na tyle obudowy)
Procesor: AMD Ryzen 7 5800X, 3.8 GHz, 32 MB, BOX (100-100000063WOF)
AIO: be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm (BW013) ( Zamontowane na górze obudowy)
Chłodzenie dysku : be quiet! M.2 MC1 Pro (BZ003)
Dysk: Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG)
Obudowa : Kolink Citadel Mesh ARGB (Link Kolink Citadel Mesh ARGB - Obudowa - Morele.net)
Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W
Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB GDDR6X (GV-N4070WF3OC-12GD)
System: Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM (FQC-10544)
Komputer nie jest stabilny. Był nawet ciężki reset biosu, poprzez wyjęcie baterii i zwarcie pinów od tego resetu by pamięć się wymazała.
Mam najnowsze stabilne uefi, próbowałem na najnowszym beta, ale tam sytuacja jest wiele razy gorsza z tymi animacjami czy spowolnieniami. Wrócenie do starego stabilnego biosu to poprawa o 50% wględem tej bety. Uruchamiam komputer, przez kilka sekund mam niepłynne animacje po czym wraca do normy. Np. minimalizuję grę taką np. jak metin2, gta v lub fortnite, to też mam przy tym niepłynne animacje, jakby komp był wolniejszy, spowolniony. Jest to na bank wina źle ustawionego cpu w uefi. W metin2 to mam ciągle lekko niepłynne animacje a ta gra na kompie u kolegi na dużo słabszej specyfikacji działa super płynnie i tamte dwie wymienione wyżej tak samo. Sterowniki zawsze wgrywam ze stron producenta, windowsa mam kupionego na morele, nie mam żadnych wirusów itd bo tak jest po każdym pełnym formacie. Komputer jest w pełni sprawny, jedyne co mógłbym się uczepić to bottleneck w 1080p, lecz dziś będę miał monitor 1440p. Ale problem się nie skończy. Czy ktoś mi powie jak naprawić ten problem czy lepiej to wysłać do kogoś dobrego na płatny serwis? Każda część komputera jest sprawna, co format windowsa jest ten sam problem, nawet na linuksie. Sterowniki zawsze mam najnowsze stabilne ze stron producentów. Nie mam wirusów. Windowsa używam od 19 lat. Czyli po krótce nowy bios to dużo większe problemy, powrót do starego poprawa o 50%. Więc źle jest ustawiony.