Witam, gdy dzisiaj u mnie w okolicy zaczynała się burza, chciałem komputer wyłączyć. Podeszłemu do monitora włączyłem przycisk power( bo jak odchodzę to wyłączam monitor) a on nie reaguje, nie chce się włączyć. A chwile temu normalnie z niego korzystałem.
W woli wyjaśnienia posiadam dwa monitory podłączone do jednego komputera. Ustawione w windows 10 jako jako jeden ekran. (Wyświetlaj na innym ekranie opcja -> Rozszerz.
Wygląda to tak że monitor 1 Eizio nie chce się właczyć a na ekranie nr 2 widzę pusty pulpit, co znaczy że system wykrywa monitor pierwszy, który jest domyślny.
Co może być tego przyczyną? Za pomoc z góry dziękuję.
Próbowałem tych rzeczy ale to raczej nic nie dało. Co do zamiany monitorów kolejnością to jak w tym windows 10 zmienić kolejnośc monitorów. Jak mam oba podłaczone, to na głównym który nie chce się włączyć, mam wszystko a na drugim tylko pusty pulpit. Nawet jak wcisnę PPM> Ekran to ustawienia ekranu pojawiają mi się na tym którego nie mogę włączyć,
Jest to stary monitor i jest podpięty pod złącze DVI-D do karty graficznej Geforce GTX 560Ti.
AndrewBoss po odłączeniu Eizo, system automatycznie wyświetla obraz na drugim monitorze.
Zastanawiam się co się stało z tym Eizo, czy już to jest jego koniec i trzeba kupic nowy monitor?
Podepnij pod innego kompa bądź lapka i zobacz czy zadziała. Jak się włączy to fajnie jak nie to śmietnik. Ewentualnie można rozkręcić i zobaczyć kondensatory może to tylko taka “mała” awaria.
Spróbuj podłączyć monitor pod inny komputer/laptop, jeśli nie zaraguje spróbuj innego kabla (możliwe, że kabel został uszkodzony). Kiedyś miałem podobny kłopot z kartą GT 710 rozwiązaniem problemu było aktualizacja sterowników poprzez program Driver Pack (automatycznie aktualizuje i instaluje wymagane sterowniki). Spróbuj skorzystać z niego:https://drp.su/en jeśli to nie pomoże to monitor sie popsuł.
Podłączyłem monitor do starego laptopa z Windows XP. System go wykrył i nawet można ustawić gdzie ma być wyświetlany obraz na laptopie czy monitorze. Ale niestety monitor mimo to nie chce się włączyć, wciskając przycisk power.
Jak dla mnie skoro PC wykrywa monitor to znaczy, że on musi działać, tylko nie wyświetla obrazu.
Do sprawdzenia matryca/elektronika wewnątrz monitora. Wejście i kabel raczej nie mają znaczenia bo pewnie monitor by się z laptopem nie dogadał bez tego.
Możliwe jest uszkodzenie kabla, ponieważ do identyfikacji monitora służą przydzielone to tego kable, do przesyłu obrazu są także wyznaczone oddzielne kable. Warto sprawdzić