Witam,
Mój problem jest związany z nieprawidłową pracą monitora, mianowicie podczas użytkowania komputera monitor przestawał reagować, a niebieska lampka na nim zaczęła migać, ale w tym czasie komputer pracował normalnie. Początkowo problem ten pojawiał się rzadko, a rozwiązaniem było ponowne uruchomienie komputera, w gorszych wypadkach kilkukrotne. Z czasem problem pojawiał się częściej, a przywrócenie było coraz trudniejsze. W pewnym momencie po uruchomieniu komputera monitor w ogóle nie reagował i żadne ponowne uruchomienie komputera nie pomagało. Próbowałem rozwiązać ten problem w takiej oto sposoby:
- resetowanie BIOS-u poprzez wyjęcie baterii CMOS - nie pomogło,
- diagnostyka pamięci RAM nie wykazała problemów,
- wymiana kabla HDMI na inny - nie pomogło. Monitor początkowo podłączony był poprzez przejściówkę Natec DVI - VGA/D-SUB do karty graficznej,
- wymiana monitora na taki sam model - nie pomogło. Dodam, że mój monitor również posiadał ten problem na komputerze mojego brata, a jego monitor u mnie.
Po tych działaniach zmieniłem podłączenie monitora do komputera z zewnętrznej karty graficznej na zintegrowaną kartę graficzną, ale niestety problem nadal występował. Następnie znowu odmieniłem podłączenie monitora na takie jak było czyli do zewnętrznej karty graficznej i co dziwne problem przestał występować, ale po kilku dniach znowu zaczął występować. Na koniec całkowicie odłączyłem i wyjąłem zewnętrzną kartę graficzną a monitor podłączyłem do zintegrowanej karty graficznej. Od tego momentu problem przestał występować(2-3 tygodnie) i działa bez zarzutów, ale niestety tylko na zintegrowanej karcie graficznej.
Dodam, że 1-2 miesiące wcześniej występował problem z kartą graficzną, i była ona przeze mnie rozkręcana i czyszczona, a także było wymieniane całe chłodzenie na nowe dokładnie taki sam model.
Monitor: Samsung SyncMaster 943NW - Monitor ten posiadam już dosyć spory czas już kilka lat
Karta graficzna: MSI Radeon R9 270 GAMING 2G
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
Z góry dziękuję.
Edit. Pomyliłem się w jednej kwestii. Mój monitor działał prawidłowo na innym komputerze